Mogelijk EU-verbod op anonieme websites

1 minuut leestijd

Al lange tijd wordt geprobeerd om een goede balans te vinden tussen de privacy van websitehouders en het belang van transparantie over partijen die achter een website schuilgaan. In de EU wordt op dit moment gewerkt aan een voorstel om de privacy van websitehouders te beperken.

Als websitehouder wil je geen spam ontvangen of steeds gebeld worden. En je wilt zeker beschermd worden als je veiligheid in het geding is, bijvoorbeeld als je kritiek levert op een dictatoriaal regime.
Maar wat als er onrechtmatige zaken worden gedaan? Bijvoorbeeld als iemand lasterlijke informatie publiceert. Dan wil je als benadeelde wel toegang hebben tot de gegevens van de websitehouder.

Via een nieuwe richtlijn probeert men duidelijkheid te creëren in de EU te krijgen op dit gebied. Een complicatie is dat er soms gewerkt wordt met zogenaamde proxy servers. Hierbij wordt de domeinnaam geregistreerd op naam van de proxy server zodat de uiteindelijke eigenaar van de domeinnaam anoniem kan blijven. Dit is niet altijd wenselijk.

woensdag 10 november 2021