41% van alle datalekken vindt plaats in de zorg

Datalekken in de zorg

In de Nederlandse zorgsector, waar maar liefst 41% van alle datalekken zich voordoet, is geen organisatie veilig voor cybercriminaliteit.

Van grote ziekenhuizen tot aan de kleinere zorgverleners zoals tandarts of fysiotherapeut; niemand is veilig. Een voorbeeld is de cyberaanval op Colosseum Dental vorig jaar, waarbij meer dan honderd tandartspraktijken hun deuren moesten sluiten na een ransomware-aanval. Dit incident benadrukt de kwetsbaarheid van de zorgsector en de domino-effecten die een aanval op één enkele leverancier kan hebben.

Eén verkeerd linkje

Een verontrustend voorbeeld is dat van een kleine fysiotherapiepraktijk. De eigenaar, laten we hem Jan noemen, klikte op een verkeerd linkje in een e-mail, wat leidde tot het hacken van zijn e-mailaccount en de blokkering van zijn toegang tot patiëntgegevens. Jan had geen tweefactorauthenticatie ingeschakeld, een cruciale beveiligingsmaatregel die had kunnen voorkomen dat de hackers gemakkelijk toegang kregen tot gevoelige informatie. Het gevolg was een totale verstoring van zijn praktijkvoering en een angstige periode waarin de privacy van patiënten op het spel stond.

Dit voorval is een harde les voor vele zorgverleners. Het toont aan dat de dreiging van cybercriminaliteit niet beperkt blijft tot grote zorginstellingen. Ook kleinere praktijken kunnen ernstig getroffen worden, met alle gevolgen van dien voor de bescherming van patiëntgegevens.

Ga er als zorgprofessional maar vanuit dat je een keer slachtoffer gaat worden.

Medische dossiers zijn goud waard

Cyberaanvallen in de zorgsector zijn niet alleen talrijk maar ook bijzonder schadelijk, gezien de gevoeligheid van de gestolen informatie. Medische dossiers zijn goud waard op de zwarte markt, wat de sector tot een aantrekkelijk doelwit maakt voor cybercriminelen. De impact van dergelijke aanvallen reikt verder dan alleen direct financieel verlies. Ze ondermijnen ook het vertrouwen van patiënten in de zorgsector.

Ondanks de toenemende aandacht voor cybersecurity, blijken veel organisaties nog steeds onvoldoende voorbereid op de realiteit van een ransomware-aanval. Zoals een expert aangeeft: “Ga er als zorgprofessional maar vanuit dat je een keer slachtoffer gaat worden.” Het belang van voorbereiding, inclusief het regelmatig oefenen en testen van noodprocedures, kan niet genoeg benadrukt worden. Een jaarlijkse digitale brandoefening is geen overbodige luxe. Check hier voor meer tips (met een korreltje zout ;-)) over hoe je je organisatie kunt beschermen.

Probeer AVG-Programma 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-Programma helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

AVG-onderdelen

Meer nieuws

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer

De Wet inzake Digitale Markten (DMA): dit moet je weten

De Europese Unie introduceert de Digital Markets Act (DMA). Deze nieuwe wet, die sinds een paar weken van van kracht is, belooft een eerlijker speelveld voor alle spelers binnen de Europese Unie. Maar wat betekent dit nu precies voor ondernemers, en hoe zal het de manier waarop we digitale platforms gebruiken veranderen? Lees meer