De Wet inzake Digitale Markten (DMA): dit moet je weten

DMA

De Europese Unie introduceert de Digital Markets Act (DMA). Deze nieuwe wet, die sinds een paar weken van van kracht is, belooft een eerlijker speelveld voor alle spelers binnen de Europese Unie. Maar wat betekent dit nu precies voor ondernemers, en hoe zal het de manier waarop we digitale platforms gebruiken veranderen?

Korte samenvatting: De DMA richt zich op het beperken van de macht van grote techbedrijven, bekend als de “poortwachters”, zoals Google, Meta (Facebook), Apple, en meer. Door hun invloed aan banden te leggen, beoogt de EU meer concurrentie, innovatie, en keuzevrijheid voor consumenten en kleinere bedrijven te stimuleren.

DMA voorkomt oneerlijke concurrentie

De macht van techgiganten over gebruikers en de markt was ongekend groot, vaak ten koste van privacy en eerlijke concurrentie. Met de DMA wil de EU deze bedrijven verantwoordelijk houden en misbruik van monopolieposities voorkomen.

De DMA is niet alleen een set regels; het is een duidelijk signaal aan grote digitale bedrijven dat ze hun dominante positie niet ten koste van anderen kunnen gebruiken. Voor ondernemers betekent dit een kans op een meer gelijkwaardige markt, waarin innovatie en kwaliteit de boventoon voeren boven marktmacht.

De Europese Commissie heeft de eerste zaken tegen techreuzen Alphabet, Meta en Apple aangekondigd. Boetes voor overtredingen kunnen oplopen tot tien procent van de jaaromzet van de bedrijven.

Een direct gevolg van de DMA is de introductie van Consent Mode V2, een systeem dat zorgt voor een nauwkeuriger beheer van websitegegevensverzameling conform de nieuwe wetgeving. Dit betekent dat je keuzes als gebruiker meer gerespecteerd worden, waardoor je privacy beter gewaarborgd blijft.

Wat is Google Consent Mode? – Google Consent Mode is een geavanceerde tool ontworpen om website-eigenaren te helpen bij het navigeren door de complexiteit van het verzamelen van gebruikersconsent voor cookies, terwijl de functionaliteit van Google-tags voor het meten van de prestaties van digitale kanalen en advertenties behouden blijft. Deze tool stelt websites in staat om het gedrag van gebruikers te modelleren die geen toestemming hebben gegeven voor het gebruik van cookies, waardoor een balans wordt gevonden tussen naleving van privacyregelgeving en effectieve dataverzameling.

Wat moet ik ermee? – Als je digitale marketingactiviteiten uitvoert en gebruikmaakt van Google Analytics of Google Ads, dan is het van cruciaal belang om Google Consent Mode V2 te implementeren. Dit is met name belangrijk met het oog op de Digital Markets Act, die in maart 2024 volledig wordt gehandhaafd. Door Google Consent Mode V2 te gebruiken, zorg je ervoor dat je digitale marketingactiviteiten voldoen aan de strengere privacyregels zonder in te boeten aan de effectiviteit van je campagnes.

Samengevat – Google Consent Mode V2 is een essentiële tool voor elke digitale marketeer of website-eigenaar die gegevens verzamelt voor analyse en advertentiedoeleinden. Het biedt een manier om de privacy van gebruikers te respecteren en tegelijkertijd waardevolle inzichten uit je digitale kanalen te halen. Met de komst van de Digital Markets Act is het belangrijker dan ooit om ervoor te zorgen dat je digitale activiteiten voldoen aan de nieuwste privacyregels, en Google Consent Mode V2 is hierin een belangrijke stap.

Probeer AVG-Programma 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-Programma helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

AVG-onderdelen

Meer nieuws

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer

De Wet inzake Digitale Markten (DMA): dit moet je weten

De Europese Unie introduceert de Digital Markets Act (DMA). Deze nieuwe wet, die sinds een paar weken van van kracht is, belooft een eerlijker speelveld voor alle spelers binnen de Europese Unie. Maar wat betekent dit nu precies voor ondernemers, en hoe zal het de manier waarop we digitale platforms gebruiken veranderen? Lees meer