Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Gegevens op straat

Misschien vraag je je wel eens af: “Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?” Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe.

Er zijn een paar handige websites waar je kunt checken of jouw informatie ergens is gelekt:

  • Have I Been Pwned: Typ je e-mailadres in op deze website en zie direct of het voorkomt in een datalek. Eenvoudig en snel. Kijk op haveibeenpwned.com.
  • Scattered Secrets: Hier kun je checken of je wachtwoorden misschien rondzwerven waar ze niet horen. Ga naar scatteredsecrets.com om het zeker te weten.
  • Politie.nl/checkjehack: Ja, zelfs de politie helpt mee! Op deze site kun je kijken of jouw gegevens deel uitmaken van een bekende hack. Check het op politie.nl/checkjehack.

Hoe zit het met je medewerkers?

Vraag ook of je medewerkers hun e-mailadressen checken. Medewerkers gebruiken hun e-mailadressen vaak voor zowel persoonlijke als professionele doeleinden. Als de gegevens van een medewerker gelekt zijn, kan dit ook gevoelige bedrijfsinformatie in gevaar brengen, vooral als ze bedrijfsaccounts of documenten met hun e-mailadres hebben gelinkt.

Mijn gegevens zijn gelekt, wat nu?

Stel, je ontdekt dat je gegevens ergens zijn gelekt. Wat nu? Het is belangrijk om kalm te blijven en snel te handelen. Hier is wat je kunt doen om de schade te beperken en jezelf te beschermen:

1. Wijzig je wachtwoorden

Begin met het wijzigen van je wachtwoorden. Kies voor sterke, unieke wachtwoorden en pas deze ook toe op andere accounts waar je mogelijk hetzelfde wachtwoord hebt gebruikt. Lees dit artikel voor tips voor goed wachtwoorden. Overweeg een wachtwoordmanager om al deze unieke wachtwoorden voor je bij te houden en automatisch in te vullen.

2. Gebruik tweefactorauthenticatie

Schakel tweefactorauthenticatie (2FA) in op al je accounts, en gebruik bij voorkeur een authenticator-app in plaats van sms.

3. Wees alert op fraude

Behandel elke vorm van communicatie die vraagt om betalingen of het verstrekken van inloggegevens met extreme voorzichtigheid. Negeer ongevraagde verzoeken, vooral als ze persoonlijke details bevatten die je zogenaamd moeten overtuigen van hun echtheid.

6. Gebruik meerdere e-mailadressen

Overweeg het gebruik van verschillende e-mailadressen of aliassen voor verschillende accounts. Dit helpt je om potentiële spam of frauduleuze e-mails te identificeren en te scheiden van je belangrijkere communicatie.

7. Blijf waakzaam

Houd er rekening mee dat niet alle datalekken bekend zijn bij het publiek. Jouw gegevens kunnen nog steeds gelekt zijn, zelfs als ze niet verschijnen op de bovengenoemde controlewebsites.

Hoe voorkom je dat jouw gegevens lekken?

Het is heel belangrijk om te weten wat je moet doen om jezelf in de toekomst beter te beschermen. En daar komt training bij kijken. Door te leren over online veiligheid en hoe je je gegevens beschermt, kun je veel problemen voorkomen.Bij AVG-Programma hebben we een AVG Opleiding die je alles leert over veilig online zijn. Van de basics tot aan de ins en outs van de AVG, deze cursus heeft het allemaal. Zo blijf jij een stap voor op de hackers!

Probeer AVG-Programma 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-Programma helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

AVG-onderdelen

Meer nieuws

Nieuwe AVG-verklaring op 23 mei 2024

Let op: op 23 mei a.s. worden de nieuwe AVG-Verklaringen gemaakt en naar je toegestuurd. Wat moet je doen en waarom is dit zo onderdeel zo belangrijk? Lees meer

Zes jaar AVG: Waakzaamheid vereist in het AI-tijdperk

Met ontwikkelingen als AI en big data moeten we alert blijven om om onze data veilig te houden. Ter gelegenheid van 6 jaar AVG blikken we in dit artikel terug én vooruit. Lees meer

Datalekken: het overkomt elke organisatie

Geen organisatie is veilig—datalekken kunnen overal gebeuren. Ontdek hoe recente voorvallen zelfs de grootste instellingen raken en wat dit voor jou betekent. Lees meer