AVG: waar moet ik aan voldoen?

De privacywet in Nederland is complex. Hoe zet je de juiste stappen om aan de eisen toe voldoen? Wij helpen je!

Wat betekent de AVG wet voor jou?

Alles wat je binnen de AVG-wet geregeld moet hebben is onder te verdelen in vier hoofdgebieden.

Juridisch

Je bent verplicht om zaken juridisch vast te leggen. Van geheimhoudingsverklaringen, een officiële privacy policy tot aan verwerkersovereenkomsten met bijvoorbeeld je boekhouder en IT-partner. Ook moet je kunnen aantonen dat een betrokkene daadwerkelijk toestemming heeft gegeven voor een gegevensverwerking wanneer u voor deze verwerking toestemming nodig heeft.

Organisatie

Er zijn organisatorische maatregelen nodig om de verwerking van persoonsgegevens goed te beveiligen. Bijvoorbeeld een procedure om vast te leggen welke medewerkers toegang hebben tot bepaalde gegevens. Maar ook procedures voor het testen van beveiligingsmaatregelen, regelmatige controle van de logbestanden en het opstellen van een protocol voor de afhandeling van datalekken en beveiligingsincidenten.

ICT

Op ICT gebied moet je veel regelen, bijvoorbeeld dat je software- en virusscanners altijd up-to-date zijn. Maar ook veilige back-ups om de door jouw verwerkte persoonsgegevens te beschermen tegen verlies of ransomware. Daarbij is dit een continu proces; je moet blijven monitoren of de de genomen beveiligingsmaatregelen nog adequaat zijn.

Medewerkers

Beveiliging en bescherming van persoonsgegevens begint bij je medewerkers. Zij moeten goed opgeleid zijn en op de hoogte van alle juridische, technische en organisatorische maatregelen die zijn opgesteld. Ook moeten zowel bestaande als nieuwe medewerkers regelmatig getraind worden in beveiligingsbewustzijn.

Dit zeggen onze deelnemers

P3NL is de federatie van psychologen, pedagogen en psychotherapeuten. Als zorgverleners hechten we veel waarde aan de privacy van onze patiënten. Daarom zijn we partner van het AVG-Programma.
Het is een compleet programma en dat geeft een veilig gevoel. Ook als er in de toekomst wijzigingen zijn, kijken wij weer wat wij er als vereniging mee moeten.
Dankzij het AVG-Programma zijn de bij ons aangesloten schoonmaakbedrijven in staat om zonder veel moeite aan de AVG te voldoen.
VVE
Pinksterbloemplein
AVG. Eerst zag ik door de bomen het bos niet. Het programma gaf begrijpelijke uitleg per stap, waardoor het in de praktijk meeviel. Wat een opluchting!
Uitbesteden is voor ons te duur. Het AVG-Programma is begrijpelijk zodat ik het voor een groot deel zelf kan doen. En uitleggen. Dat is ook belangrijk, want iedereen in de vereniging moet zich er aan houden.
Dat ik nu op papier heb dat alles keurig is geregeld, daar ben ik blij mee. Als er onverhoopt iets gebeurt, kunnen we in ieder geval zeggen: we hebben er alles aan gedaan. Je realiseert je de verantwoordelijkheid die je hebt.

Onze oplossing: AVG-Programma

Het AVG-Programma is voor ondernemers die op een makkelijke manier aan de privacywetgeving willen voldoen. In het online portaal doorloop je stap voor stap alle AVG-aandachtspunten met video’s en voorbeelden. Je hebt toegang tot alles wat je nodig hebt om aan de wet te voldoen, inclusief juridische documenten.

Alles in een

Alles wat je nodig hebt om aan de wet te voldoen: stappenplan, uitlegvideo’s, invulformulieren, juridische documenten en helpdesk voor al je vragen.

Makkelijk alles zelf regelen

Binnen AVG-Programma geen complexe juridische teksten. We bieden uitlegvideo’s en praktische to-do-lijsten. Zo kun je direct zelf aan de slag.

Deskundige hulp

Onze specialisten staan voor je klaar! Je krijgt begeleiding via invulsessies en ondersteunende webinars. Gratis voor klanten.

Probeer AVG-Programma nu 30 dagen gratis

Ervaar zelf hoe AVG-Programma werkt. Maak direct een gratis proefaccount aan.

Veelgestelde vragen

Wat is AVG-Programma?

Het AVG-Programma is een online tool met een overzichtelijk stappenplan inclusief uitlegvideo’s. Aan de hand van de stappen doorloop je alle onderdelen van de AVG. Elke stap heeft een duidelijke uitlegvideo en instructies. Ook de juridische documenten die je nodig hebt zitten erbij. In het AVG-Programma vind je geen ingewikkelde juridische termen, maar makkelijke invulvelden, voorbeelden en modelcontracten. Heb je vragen, dan bel je de helpdesk. Die is inbegrepen in het abonnement.

Voldoe ik na het doorlopen van het programma aan de wet?

Door de AVG heb je verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. Het opvallende aan de AVG-wet is dat je ook moet vastleggen wat je doet met persoonsgegevens. Met AVG-Programma sla je twee vliegen in één klap: 1. Je doorloopt het stappenplan en geeft direct aan hoe de verwerking van persoonsgegevens in jouw organisatie geregeld is. 2. Als je klaar bent zorgt het programma ervoor dat alles automatisch wordt vastgelegd in jouw persoonlijke AVG-Verklaring.

Hoe kan ik aantonen dat ik voldoe aan de privacy wetgeving?

Elke organisatie is verplicht verantwoording af te leggen over de verwerking van persoonsgegevens wanneer de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) daar om vraagt. Dat betekent dat je moet kunnen aantonen dat je zaken zoals rechtmatigheid, transparantie, doelbinding en juistheid hebt vastgelegd. Maar bijvoorbeeld ook dat je de juiste technische en organisatorische maatregelen hebt genomen om persoonsgegevens te beveiligen. Je kunt natuurlijk zelf een document maken waarin je dat beschrijft. Maar als je het AVG-Programma gebruikt, kun je een AVG-verklaring opvragen die automatisch wordt samengesteld op basis van wat je hebt ingevuld. Superhandig!

Is juridische kennis nodig om het programma te doorlopen?

Nee. Alles wordt in begrijpelijke taal uitgelegd. Mocht je er toch niet uitkomen dan nodigen we je graag uit om deel te nemen aan een van de invulsessies, of te bellen met de helpdesk. Leuk weetje: bij het schrijven van het stappenplan is een kinderboekenschrijver betrokken. Juist om ervoor te zorgen dat het voor iedereen makkelijk te begrijpen is.