Meeste bedrijven vergeten de cloud bij gegevensbescherming

1 minuut leestijd

Het gebruik van de cloud neemt toe en veel bedrijven hebben delen van hun IT organisatie in een cloudoplossing staan. Je kunt daarbij denken aan een relatie- of facturatiesysteem waarin ook klantgegevens staan.Dat zijn ook persoonsgegevens dus is het van groot belang belang dat de toegang tot deze gegevens goed wordt beveiligd. En dat laat nogal eens te wensen over.

Volgens een studie van Thales kreeg 44 procent van alle organisaties de afgelopen 12 maanden te maken met een datalek in de cloud. En de overgrote meerderheid (83%) versleutelt een groot deel van de gevoelige data die zij daar opslaan nog altijd niet. Dit is zorgwekkend gezien de schade die cybercriminelen kunnen aanrichten.

Ook al heb je je klantgegevens bij een cloudprovider staan, je blijft zelf verantwoordelijk voor de beveiliging en toegang tot die gegevens. Met het oog op de AVG moet je duidelijke beslissingen nemen over wie er verantwoordelijk is voor deze gegevens en wie toegang heeft. Het stappenplan van AVG-Programma begeleidt je hierbij.

woensdag 10 november 2021