Datalekken van deze week

1 minuut leestijd

Een datalek, het kan iedere organisatie gebeuren. Zoals deze week toen er door een printfout verkeerde informatie werd gestuurd naar inwoners van de gemeente Heumen. Leer van de fouten van anderen door de lijst van deze week door te nemen. Toch een datalek? Door snel te handelen voorkom je erger. Ook kun je zo imagoschade voorkomen of beperken. Lees meer over datalekken op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 

  • Door een hack in de systemen van een softwarebedrijf zijn persoonsgegevens van een Groningse zorginstelling buitgemaakt. Op de gelekte lijst stonden gegevens van werknemers en vrijwilligers uit de gehele organisatie. Het datalek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en ook bij de mensen van wie de gegevens zijn buitgemaakt.
  • Van 2846 pashouders van de TU Eindhoven zijn extra gegevens gelekt bij het datalek door een hack bij hun IT-leverancier ID-Ware. Het gaat om de pasfoto en bij meer dan 2160 ook om het telefoonnummer. Eerder werd al bekend dat de gegevens van 21.000 pashouders van de universiteit in verkeerde handen waren gekomen.
  • Uitkeringsgerechtigden in de gemeente Heumen kregen vorige maand een ongevraagde verrassing in de brievenbus. Behalve de uitkeringsspecificatie die ze elke maand krijgen, zaten ook alle gegevens van nóg een Heumenaar in de envelop. Door een fout op het gemeentehuis stond de printer die de ‘loonbriefjes’ maandelijks afdrukt op ‘dubbelzijdig’ ingesteld. Daardoor werden op elk vel papier de gegevens van twee, in plaats slechts één uitkeringsgerechtigde afgedrukt.
  • Een medewerker van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft zonder toestemming de dossiers van 95 patiënten bekeken. Een andere medewerker zag dat en maakte er melding van. De kwestie is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
  • Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft opnieuw een datalek bij de Autoriteit Persoonsgegevens gemeld. Er werd ingelogd in het klantportaal van het IMG door zich voor te doen als eigenaar, erfgenaam of gemachtigde van een bepaald adres.

woensdag 23 november 2022