Datalekken van deze week

1 minuut leestijd

Ook deze week was het weer raak bij verschillende organisaties en tonen we je een kleine selectie. Honderden bedrijven en organisaties hebben weer datalekken gemeld. Gemiddeld zijn er maar liefst 500 per week.

Wees je ervan bewust dat een datalek jou ook kan overkomen en neem de nodige maatregelen. Wist je dat het AVG-Programma een stappenplan datalekken bevat? Als het je dan overkomt, weet je precies wat je moet doen.

 

  • Een aanvaller is het API-platform van Proximus binnengedrongen. De aanvaller had daarbij toegang tot contactgegevens zoals bedrijfsnamen, BTW-nummers en postadressen van klanten. Het lek zou ondertussen gedicht zijn. De gegevens van 15.000 klanten zijn gelekt.
  • Een accountantskantoor met een vestiging in Roermond is vorige week het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Naast de cyberaanval is geconstateerd dat er zogenaamde phishing mails uit naam van de accountant zijn verstuurd.
  • Er was geen opzet bij, maar bij het Albert Schweitzer ziekenhuis zijn van zo’n 212.000 patiënten een of meer digitale documenten verloren gegaan. Dat gebeurde doordat de betreffende bestanden werden overschreven door nieuwere documenten. In totaal gingen meer dan een half miljoen documenten verloren.
  • Privacygevoelige gegevens van huisartsen en andere zorgorganisaties zijn gecompromitteerd door een fout van een accountant van PricewaterhouseCoopers (PwC). Onbevoegden waren zo in staat om privégegevens te bemachtigen. Het gaat onder meer om namen, adressen, bankrekening- en btw-nummers.
  • Gemeente Wijdemeren heeft een onderzoek ingesteld nu duidelijk is dat er sprake is geweest van een datalek. Twee jaar geleden meende de gemeenteraad in beslotenheid te praten over de Porseleinhaven in Loosdrecht maar dit geheime deel van de vergadering was door buitenstaanders te volgen. Informatie uit het besloten deel van de vergadering stond een hele tijd zichtbaar online. Daardoor was duidelijk dat er privacygevoelige informatie van betrokkenen is gedeeld.
  • Er is deze maand ingebroken in het systeem van woningcorporatie DeltaWonen, die actief is in de regio Zwolle en Kampen. Hackers hebben onder meer persoonsgegevens van huurders ingezien. De woningcorporatie heeft bewoners met een brief geïnformeerd. De hack werd vorige week dinsdag opgemerkt.

woensdag 30 maart 2022