Datalekken gaan geld kosten - elke 4 minuten een lek!

1 minuut leestijd

Even de cijfers op een rij: er zijn 25.000 datalekken per jaar in Nederland. Dat lijkt een wat abstract getal, totdat je het om gaat rekenen naar kantooruren. Dan wordt er elke vier minuten een datalek gemeld!
Veel ondernemers staan daar niet dagelijks bij stil. Ze denken: dat overkomt mij niet.
En, als het mij overkomt dan is dat even lastig naar mijn klanten toe, maar daar blijft het dan ook bij.
Niets is minder waar: we zien een nieuwe trend waarbij slachtoffers van een datalek geld eisen wegens de inbreuk op hun privacy. Ze stappen naar de rechter en krijgen in veel gevallen gelijk.

De GGD wil 500 euro per getroffene betalen. De juristen van de gedupeerden willen meer. Het ging om 1.250 personen en kost de GGD dus minimaal 625.000 euro.

We zien dus een nieuwe trend die we kennen uit de Verenigde Staten: de class action oftewel de massaclaim. In 2020 was het een class action tegen Oracle en Salesforce. Nu tegen de GGD.
Dit zet de hele AVG wetgeving in een ander daglicht. Naast boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens zijn er nu al meer dan 300 rechtszaken per jaar over AVG en enkele serieuze massaclaims.

Stel dat je er mee te maken krijgt? Wat dan?
Als het klantenbestand van jouw organisatie of bedrijf op straat ligt en je moet alle getroffenen betalen… wat kost dat je dan? Een organisatie met 500 klanten die zijn klantenbestand foutief verstuurt zal bij de rechter veroordeeld kunnen worden tot het betalen van een schadevergoeding van 500 euro per gelekt persoon. Voor 500 klanten komt dat neer op 250.000 euro. Een andere rechter kende een boetebedrag van 250 euro toe. In dat geval kost een lek van 500 klanten nog altijd 125.000 euro.

Er zijn juridische kantoren die hierop inspringen en pro actief zoeken naar class action claims. Daarom is het zo belangrijk dat je blijvend aandacht besteed aan de AVG. Zorg dat je alles in orde hebt, dat je medewerkers getraind zijn en dat een datalek jou niet overkomt. Met het nieuwe AVG OK-vignet laat je zien dat jij privacy belangrijk vindt. Word AVG OK met het bewezen AVG-Programma van de Stichting AVG.

Als je namelijk wel alles hebt gedaan volgens de wet en er is sprake van een menselijke fout dan zal de rechter heel anders denken over deze zaak dan in het geval dat je je AVG niet op orde hebt. Heb je niets aan AVG gedaan dan heb je gewoon geen verhaal bij de rechter en is een boete vrijwel onvermijdelijk.

 

donderdag 23 juni 2022