Logopedist Karin (38): Nu weet ik zeker dat de AVG goed geregeld is

logopedie en de avg

Karin vertelt over haar ervaringen met het regelen van de AVG in haar logopediepraktijk:

Een paar jaar geleden opende ik, samen met een collega, een eigen logopediepraktijk. Het was een grote stap, maar ook een droom die uitkwam. Het runnen van een praktijk vroeg best veel van ons, van het behandelen van patiënten tot het beheren van administratieve zaken. Wij hebben destijds weinig aandacht besteed aan de AVG.

In mijn achterhoofd speelde wel altijd de vraag: ik moet er iets mee, ik wil het graag goed regelen voor mijn patiënten. Wij verwerken gevoelige persoonlijke informatie en eigenlijk wist ik niet of wij het wel allemaal correct aanpakten. Ons werk draait om zorg en welzijn. En daar hoort privacy ook bij.

Je hoort allerlei verhalen over datalekken die leiden tot oplichting of chantage. Hoe zou ik me voelen als mijn patiënten in de problemen komen doordat wij dingen niet goed beveiligd hadden? Wat betekent dat voor de praktijk die ik met zoveel toewijding heb opgebouwd?

Ik wilde af van die onzekerheid en besloot actie te ondernemen

Ik wilde af van die onzekerheid en besloot actie te ondernemen. Als patiënten vragen wat we doen met hun gegevens en hoe we ze beschermen, moeten ze weten dat ze bij ons in goede handen zijn. Dus samen met mijn team ben ik gaan uitzoeken hoe we dit konden aanpakken.

We kwamen terecht bij AVG-Programma. Als eerste heb ik een webinar bijgewoond. Daar legde iemand in heel begrijpelijke taal uit wat je precies moest doen. Ik zag ook andere ondernemers met dezelfde vragen als ik. Door dit opstapje was ik in staat om in de online omgeving alles in te vullen. Stapje voor stapje heb ik alle informatie verzameld. Ik heb de voorbeeld privacyverklaring gebruikt en die aangepast naar onze praktijk.

Wacht niet af tot patiënten kritische vragen stellen

Het was even werk, maar het gaf een goed gevoel om er aandacht aan te besteden. En nu weet ik zeker dat ik alles correct heb gedaan.

Ik vind ook dat het goed regelen van privacy je onderscheidt van anderen. Maar ik zag ertegen op, eerlijk gezegd zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik wist niet waar ik moest beginnen.

Mijn advies: wacht niet af tot patiënten kritische vragen stellen. Als ze bijvoorbeeld willen weten hoe je hun gegevens verwerkt, wil je ze goed kunnen informeren. Niet weten is geen prettig gevoel, voor jouzelf en voor de patiënt.

Ga het regelen. AVG-Programma helpt je daarbij!

Checklist: ben jij AVG OK?

Voldoet je organisatie aan de AVG-wetgeving? Check het eenvoudig met onze gratis checklist.

  • 15 checks om gelijk uit te voeren
  • Kom erachter of jij aan de AVG voldoet
  • Direct inzicht in wat je nog moet regelen

70% korting voor NVLF leden

Ben jij lid van de KNGF? Dan krijg je maar liefst 70% korting op AVG-Programma. Je privacy goed geregeld voor €5 per maand!

Meld je nu aan

Meer nieuws

Voetbalvrijwilliger Mark: over privacy en teamspel

Mark, een voormalige IT-specialist en nu een toegewijde vrijwilliger, heeft de uitdaging op zich genomen om de AVG-richtlijnen binnen zijn voetbalclub te implementeren. We spraken met hem over zijn ervaringen. Lees meer

Logopedist Karin (38): Nu weet ik zeker dat de AVG goed geregeld is

Logopedist Karin vertelt hoe zij de AVG regels in haar praktijk toepast. "Het was even werk maar nu weet ik zeker dat ik alles correct heb geregeld". Lees meer

Je moet de AVG echt wíllen begrijpen

Privacy in de zorg is een belangrijk onderwerp. Hoe heeft fysiotherapeut Erwin van Gezondheidscentrum Vita Salis dit geregeld? Lees meer