Kwart Nederlanders vindt privacy belangrijker dan nationale veiligheid

Zijn Nederlanders bereid om hun persoonlijke gegevens in te ruilen voor nationale veiligheid? Of vinden zij hun eigen privacy belangrijker? Uit een onderzoek van VPN diensten blijkt dat een kwart van de mensen hun privacy belangrijker vindt dan de nationale veiligheid.

Aanleiding voor het onderzoek is het wetsvoorstel dat nu bij het kabinet ligt. Hierdoor wordt het grootschalig aftappen van gegevens binnenkort misschien wél mogelijk. Dat zorgt vooral bij mannen voor bezorgdheid. Zo stelt 28 procent van de mannen het belang van privacy boven nationale veiligheid, tegenover 22 procent van de vrouwelijke respondenten.
Ondanks het belang van de eigen privacy vindt ruim een op de drie respondenten dat inlichtingendiensten ongevraagd gegevens mogen aftappen. Dit komt mogelijk omdat 69 procent van alle Nederlanders erop vertrouwt dat zij verantwoordelijk met de afgetapte informatie omgaan. Dertigers hebben met 72 procent hierin het meeste vertrouwen, vijftigers het minst (62 procent).

Toch hebben Nederlanders ook zorgen. Zo blijkt uit het onderzoek dat de helft van hen bang is dat er onvoldoende controle is op het handelen van de veiligheidsdiensten. Bovendien weten slechts twee op de tien respondenten wélke persoonlijke informatie geheime diensten precies kunnen aftappen. Volgens de AIVD en MIVD is er op dit moment juist sprake van te veel toezicht, waardoor ze hun werk niet goed kunnen uitvoeren. Daarom willen ze de wet aanpassen. Of de overheid de wetswijziging doorvoert, moet nog blijken.

Dit alles toont tegelijk aan dat het voor bedrijven en organisaties essentieel is hun AVG op orde te hebben en houden. Je klanten verwachten dit van je.

Meer nieuws

Liggen jouw persoonsgegevens op straat?

Misschien vraag je je wel eens af: "Zijn mijn gegevens ooit gestolen of gelekt?" Gelukkig zijn er makkelijke manieren om dit uit te zoeken. Wij laten je zien hoe. Lees meer

5 minder bekende feiten over datalekken

Datalekken: ze komen vaker voor dan je denkt en kunnen iedereen raken, van grote bedrijven tot jou persoonlijk. Maar er is meer aan de hand dan alleen de bekende verhalen over hackers die gegevens stelen. Lees meer

De Wet inzake Digitale Markten (DMA): dit moet je weten

De Europese Unie introduceert de Digital Markets Act (DMA). Deze nieuwe wet, die sinds een paar weken van van kracht is, belooft een eerlijker speelveld voor alle spelers binnen de Europese Unie. Maar wat betekent dit nu precies voor ondernemers, en hoe zal het de manier waarop we digitale platforms gebruiken veranderen? Lees meer