Concrete lessen uit de AVG boetes voor Uber en ICS

Concrete AVG Tips

Als ondernemer of bestuurder van een vereniging is het essentieel om de privacywetgeving serieus te nemen. De recente boetes voor Uber en ICS onderstrepen het belang van transparantie en zorgvuldigheid rondom persoonsgegevens. Wat kunnen we leren van deze kostbare misstappen? Hier volgen enkele concrete en praktische lessen.

Het belang van transparantie

Uber’s boete maakt één ding duidelijk: wees transparant over gegevensverwerking. Klanten en leden hebben het recht te weten wat er met hun data gebeurt. Dit betekent dat je niet alleen moet voldoen aan de AVG, maar ook actief moet communiceren over je datapraktijken.

Actiepunten:

  • Privacyverklaring bijwerken: Zorg ervoor dat je privacyverklaring up-to-date is en in eenvoudige taal uitlegt welke gegevens je verzamelt, waarom, en hoe lang je ze bewaart.
  • Duidelijke communicatie: Plaats je privacyverklaring op een zichtbare plek op je website en in je app, en zorg dat deze makkelijk te vinden is voor gebruikers.

Gebruiksvriendelijkheid in privacyprocedures

De boete voor ICS toont aan dat het niet alleen gaat om het hebben van procedures, maar ook om het gebruiksvriendelijk maken ervan. Klanten moeten gemakkelijk hun rechten kunnen uitoefenen, zoals het opvragen of verwijderen van hun gegevens.

Actiepunten:

  • Toegankelijkheid: Maak het eenvoudig voor gebruikers om hun gegevens in te zien en te beheren. Dit kan via een duidelijke optie in je app of op je website.
  • Strakke processen: Zorg ervoor dat de interne processen voor het reageren op privacyverzoeken gestroomlijnd zijn, zodat je snel en efficiënt kunt handelen.

Risicoanalyse vooraf

ICS is beboet omdat het geen risicoanalyse uitvoerde voordat het klantgegevens ging verwerken. Voordat je een nieuw project of dienst lanceert, moet je een grondige risicoanalyse uitvoeren en eventuele problemen aanpakken.

Actiepunten:

  • Data Protection Impact Assessment (DPIA): Voer een DPIA uit bij nieuwe projecten die mogelijk privacyrisico’s met zich meebrengen.
  • Preventieve maatregelen: Implementeer maatregelen om risico’s te verkleinen, zoals sterke encryptie en toegangscontroles.

Conclusie: Bouwen aan vertrouwen

Het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens bouwt vertrouwen op bij je klanten en leden. Dit vertrouwen is cruciaal voor de reputatie en integriteit van je organisatie. Neem de privacywetgeving serieus en zie het als een kans om te laten zien hoe betrouwbaar je organisatie is.

Door de boetes van Uber en ICS als voorbeeld te nemen, kun je de privacy binnen je eigen organisatie verbeteren en boetes voorkomen. Het gaat er niet alleen om te voldoen aan de wet, maar om het creëren van een cultuur waarin privacy wordt gerespecteerd en beschermd.

Gratis proefperiode

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-Programma helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

AVG-onderdelen

Meer nieuws

Nieuwe AVG-verklaring op 15 februari 2024

Let op: op 15 februari a.s. worden de nieuwe AVG-Verklaringen gemaakt en naar je toegestuurd. Wat moet je doen en waarom is dit zo onderdeel zo belangrijk? Lees meer

Privacyboete van €150.000 voor ICS

International Card Services (ICS), de creditcardaanbieder, is door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beboet voor €150.000 omdat ze geen goede privacy risico analyse hebben gedaan. Lees meer

Uber krijgt €10 miljoen boete voor onduidelijk privacybeleid

Uber is door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bestraft met een forse boete van €10 miljoen. De reden? Uber gaf niet genoeg duidelijkheid over haat privacybeleid. Lees meer