Zes jaar AVG: Waakzaamheid vereist in het AI-tijdperk

AI-mei-header

Deze maand is het alweer zes jaar geleden dat de AVG, oftewel de Algemene Verordening Gegevensbescherming, werd ingevoerd. Een goed moment om terug te kijken naar wat deze regelgeving heeft veranderd en vooruit te blikken naar wat ons nog te wachten staat.

In 2018 luidde de invoering van de AVG een nieuw tijdperk in voor de bescherming van persoonsgegevens binnen Europa. Het bracht strengere regels voor het verzamelen en gebruiken van data, met meer nadruk op de rechten van individuen. Bedrijven en organisaties moesten flink aan de bak om hun systemen en processen aan te passen. Met hulpmiddelen zoals het AVG-Programma hebben velen de nodige stappen kunnen zetten om te voldoen aan de nieuwe regels​​.

Wat heeft de AVG bereikt?

De AVG heeft voor een bewustwordingsgolf gezorgd op het gebied van data en privacy. Organisaties zijn voorzichtiger geworden met persoonlijke informatie en de autoriteiten kunnen krachtiger optreden bij misstanden. Toch blijven er uitdagingen, vooral voor kleinere bedrijven die het moeilijk vinden om de regels bij te benen. De AVG heeft veel verbeterd, maar het werk is nog lang niet klaar​​.

Zorgwekkend aantal datalekken

Ondanks alle vorderingen die we hebben gezien in de naleving van de AVG in de afgelopen zes jaar, luidde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vorige maand nog de noodklok over een zorgwekkend aantal datalekken in Nederland. In 2023 alleen al werden meer dan 25.000 datalekken gemeld, waarbij ongeveer 20 miljoen mensen mogelijk risico liepen. De AP benadrukte het belang van het informeren van betrokkenen bij een datalek; iets wat vaak wordt nagelaten, aangezien in 70% van de gevallen de getroffen personen niet worden ingelicht. Dit gebrek aan communicatie kan ernstige gevolgen hebben, zoals misbruik van persoonsgegevens door cybercriminelen.

Vooruitkijken: de toekomst van privacy

De digitale wereld ontwikkelt zich razendsnel, en dat stelt nieuwe eisen aan onze privacywetgeving. Denk aan uitdagingen rondom kunstmatige intelligentie en big data. De AVG zal zich moeten aanpassen om deze nieuwe technologieën te omvatten. Dit betekent waarschijnlijk meer updates en misschien zelfs nieuwe regels.

AI kan enorme datasets verwerken op manieren die vaak ver buiten onze directe controle liggen. Dit maakt het niet alleen moeilijk om te voorspellen hoe persoonsgegevens worden gebruikt, maar vergroot ook het risico op datalekken en andere vormen van misbruik. Daarom is het essentieel dat we niet alleen onze privacywetten voortdurend evalueren, maar ook bereid zijn deze aan te passen en te versterken met nieuwe regels. De AVG heeft ons goed op weg geholpen, maar om echt bij te blijven met de technologische vooruitgang, moeten we waakzaam en proactief blijven.

De komende jaren zullen in het teken staan van gesprekken tussen technologiebedrijven, beleidsmakers en consumenten over de balans tussen innovatie en privacy. Het is belangrijk dat deze gesprekken open en eerlijk zijn, met altijd een prioriteit voor de bescherming van persoonsgegevens.

Conclusie

Na zes jaar AVG is duidelijk dat het beschermen van data geen project is dat je afsluit, maar een voortdurende inspanning. Terwijl we deze mijlpaal vieren, moeten we ook vooruitkijken en ons voorbereiden op de nieuwe uitdagingen die technologische vooruitgang met zich meebrengt. Samen zorgen we ervoor dat onze gegevensbescherming niet alleen up-to-date is, maar ook klaar voor de toekomst. AVG-Programma helpt je daarbij!

Probeer AVG-Programma 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-Programma helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

AVG-onderdelen

Meer nieuws

Nieuwe AVG-verklaring op 23 mei 2024

Let op: op 23 mei a.s. worden de nieuwe AVG-Verklaringen gemaakt en naar je toegestuurd. Wat moet je doen en waarom is dit zo onderdeel zo belangrijk? Lees meer

Zes jaar AVG: Waakzaamheid vereist in het AI-tijdperk

Met ontwikkelingen als AI en big data moeten we alert blijven om om onze data veilig te houden. Ter gelegenheid van 6 jaar AVG blikken we in dit artikel terug én vooruit. Lees meer

Datalekken: het overkomt elke organisatie

Geen organisatie is veilig—datalekken kunnen overal gebeuren. Ontdek hoe recente voorvallen zelfs de grootste instellingen raken en wat dit voor jou betekent. Lees meer