Wie mag Functionaris Gegevensbescherming zijn?

Wie mag FG zijn

Steeds meer van onze persoonlijke gegevens worden online gedeeld en opgeslagen. In een wereld waarin onze digitale voetafdruk steeds groter wordt, moeten onze gegevens goed worden beschermd.

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie legt strenge regels op voor de verwerking van persoonlijke gegevens. Een van de vereisten van de AVG is de aanstelling van een Functionaris Gegevensbescherming (FG) door bepaalde organisaties. Maar wie mag eigenlijk Functionaris Gegevensbescherming zijn?

Wat is een Functionaris Gegevensbescherming?

Een Functionaris Gegevensbescherming is een persoon of entiteit die is aangesteld om toezicht te houden op de gegevensbeschermingsactiviteiten binnen een organisatie. Hun taak is ervoor te zorgen dat de organisatie voldoet aan de AVG en dat de privacyrechten van betrokkenen worden gerespecteerd. De FG heeft een belangrijke rol in het waarborgen van de privacy en gegevensbescherming binnen een organisatie.

Verplichting tot het aanstellen van een FG

Niet elke organisatie is verplicht om een FG aan te stellen. De AVG vereist dat een FG wordt aangesteld in de volgende gevallen:

  1. Overheidsinstanties en -organen: Alle overheidsinstanties en -organen zijn verplicht om een FG aan te stellen. Dit geldt op alle niveaus, van nationale regeringen tot lokale gemeenten.
  2. Organisaties die op grote schaal persoonsgegevens verwerken: Als een organisatie persoonsgegevens op grote schaal verwerkt, kan dit variëren van online retailers tot ziekenhuizen en banken, dan moeten ze ook een FG aanstellen.
  3. Organisaties die bijzondere categorieën persoonsgegevens verwerken: Bijzondere categorieën persoonsgegevens omvatten gevoelige informatie zoals gezondheidsgegevens, religieuze overtuigingen en etnische achtergrond. Als een organisatie dergelijke gegevens verwerkt, moeten ze een FG hebben.

Wie mag Functionaris Gegevensbescherming zijn?

Nu we weten wanneer een organisatie verplicht is om een FG aan te stellen, laten we eens kijken wie deze rol mag vervullen. De AVG stelt enkele specifieke vereisten aan de persoon of entiteit die de FG-functie op zich neemt:

  1. Onafhankelijkheid: De FG moet onafhankelijk handelen en mag niet worden ontslagen of bestraft voor de uitoefening van hun taken. Dit zorgt ervoor dat de FG objectief kan opereren en zich kan richten op gegevensbescherming zonder angst voor repercussies.
  2. Deskundigheid: De FG moet over de nodige deskundigheid op het gebied van gegevensbescherming beschikken. Dit betekent dat ze moeten begrijpen hoe de AVG werkt en op de hoogte moeten zijn van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van gegevensbescherming.
  3. Geen belangenconflicten: De FG mag geen conflicterende belangen hebben die de uitoefening van hun taken zouden beïnvloeden. Bijvoorbeeld, als een medewerker van de organisatie ook als FG fungeert, kan dit een belangenconflict opleveren.
  4. Vertrouwelijkheid en geheimhouding: De FG moet vertrouwelijkheid en geheimhouding garanderen met betrekking tot hun taken. Ze mogen geen gegevens of informatie delen zonder de juiste toestemming.
  5. Communicatievaardigheden: Aangezien de FG als contactpunt fungeert tussen de organisatie, betrokkenen en de toezichthoudende autoriteit, moeten ze goede communicatievaardigheden hebben.

Externe FG’s en gezamenlijke FG’s

Organisaties kunnen ervoor kiezen om een interne FG aan te stellen, wat betekent dat een van hun medewerkers deze rol vervult. Ze kunnen er echter ook voor kiezen om een externe FG in te huren, zoals een consultant of een gespecialiseerd bureau dat gegevensbeschermingsdiensten aanbiedt. Een gezamenlijke FG is ook een optie, waarbij meerdere organisaties een enkele FG delen, zoals binnen een groep van bedrijven.

Conclusie

Een Functionaris Gegevensbescherming speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de gegevensbescherming en privacyrechten van individuen. Niet elke organisatie is verplicht om een FG aan te stellen, maar voor diegenen die dat wel zijn, zijn er duidelijke vereisten waaraan de FG moet voldoen. Onafhankelijkheid, deskundigheid, het vermijden van belangenconflicten en vertrouwelijkheid zijn slechts enkele van de belangrijke aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het benoemen van een FG. Het naleven van deze vereisten is essentieel om te voldoen aan de strenge gegevensbeschermingsnormen van de AVG en om het vertrouwen van betrokkenen te behouden.

AVG Programma: ook voor FG’s

Ben jij op zoek naar een manier om snel en eenvoudig duidelijkheid te krijgen over de geldende privacyregels? Probeer dan nu AVG Programma. Met deze handige tool weet je binnen de kortste keren welke eisen er gelden en wat je moet doen om met een gerust hart persoonsgegevens te verwerken. Of je nu een klein bedrijf runt of een grote organisatie leidt, AVG Programma biedt voor elk wat wils. Ook voor FG’s is het een nuttig hulpmiddel. 

Probeer AVG-Programma 30 dagen gratis

Wil je eenvoudig voldoen aan de AVG regels? AVG-Programma helpt je te doen wat nodig is.

  • toets je organisatie en neem noodzakelijke maatregelen
  • maak gebruik van alle juridische documenten
  • behaal het AVG OK-vignet en laat zien dat je privacy serieus neemt

Ontdek zelf hoe het werkt. Maak een gratis proefaccount aan.

AVG-onderdelen

Veelgestelde vragen over de Functionaris Gegevensbescherming

Wat zijn de taken van een Functionaris Gegevensbescherming (FG)?

Een FG ziet toe op de naleving van de AVG binnen een organisatie. Dit omvat onder andere het adviseren van de organisatie over de naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De FG fungeert ook als contactpunt voor de Autoriteit Persoonsgegevens.

Moet elke organisatie een Functionaris Gegevensbescherming hebben?

Niet elke organisatie hoeft een FG aan te stellen. Dit is alleen verplicht voor organisaties die op grote schaal persoonsgegevens verwerken. Of als de verwerking van persoonsgegevens een kernactiviteit is van de organisatie. Ook overheidsinstanties zijn verplicht om een FG te benoemen.

Wat zijn de vereisten voor een Functionaris Gegevensbescherming?

Een FG moet onafhankelijk zijn. Daarnaast moet de FG over voldoende kennis van privacyrecht beschikken. En de FG moet in staat zijn om de privacyrisico’s van de organisatie te beoordelen. Ten slotte is de Functionaris gegevensbescherming goed bereikbaar voor betrokkenen en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Meer nieuws

AVG voor webwinkels: privacy in de praktijk

Er gelden strenge regels voor webshops als het gaat om het verzamelen, verwerken en bewaren van persoonsgegevens. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste eisen. Lees meer

Wat doet een Functionaris Gegevensbescherming?

Wat doet een Functionaris Gegevensbescherming eigenlijk, en waarom is het relevant voor ondernemers? In dit artikel gaan we dieper in op de rol van de FG. Lees meer

Wat zijn de plichten van de verwerker en de verwerkingsverantwoordelijke?

De verwerkersovereenkomst regelt de samenwerking tussen de verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker. Maar wie heeft welke plichten? Lees meer