Steeds meer meldingen van helpdeskfraude

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt voor fraudeurs die zich voordoen als een medewerker van de helpdesk. Ze bellen nietsvermoedende bedrijven en proberen met een smoes over ‘fraude op de rekening’ hun slachtoffers zo ver te krijgen dat ze geld maken naar een ‘veilige kluisrekening’. Het lastige is dat ze de namen van echte NVB-medewerkers gebruiken, die ze van de website hebben geplukt. Het is goed om te weten dat de NVB (of een andere instantie) nooit zal bellen om geld over te maken of een meekijkprogramma op je computer te installeren.

Wees je ervan bewust dat het iedereen kan overkomen. Oplichters maken gebruik van eigenschappen die we als mens allemaal hebben, zoals nieuwsgierigheid, angst, hebzucht en vertrouwen. Ze spelen daarbij in op de actualiteit, maken misbruik van opgebouwd vertrouwen en creëren urgentie met tijdsdruk. Dit zijn manipulatie patronen die je kunt leren herkennen.

De meldingen van helpdeskfraude nemen toe, in 2021 was het goed voor 47,6 miljoen euro aan financiële schade. Er zijn verschillende manieren waarop helpdeskfraude plaatsvindt. Oplichters kunnen phishing-mails sturen waarin zij zich voordoen als helpdeskmedewerker van de organisatie. In zo’n mail wordt opgeroepen om in te loggen op een verkeerde website of om bepaalde informatie te verstrekken.
Criminelen kunnen je ook bellen, waarbij zij zich voordoen als technische medewerker. Ze vragen je dan om bepaalde informatie te verstrekken of om toegang te geven tot systemen. Of ze vragen je om software te installeren via een link. Dit is een soort malware die de crimineel toegang geeft tot jouw computer. Op die manier kunnen ze persoonsgegevens of andere gevoelige informatie stelen of toegang krijgen tot andere systemen.

3 tips om helpdeskfraude te voorkomen:

Meer nieuws

Beschermd: Beeldmateriaal en de AVG, wat mag er nu wel en niet?

Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is. Lees meer

Binnenkort … AVG opleiding voor je medewerkers

De meeste privacy issues binnen organisaties worden veroorzaakt door de eigen medewerkers. Ze maken een foutje. Of weten het gewoon niet. Kan gebeuren. Maar de gevolgen kunnen heel groot zijn. Gigantische reputatieschade. Klanten die weglopen. Enzovoort. Omdat het belangrijk dat dit niet gebeurt is het essentieel dat zij goed zijn opgeleid. Dat kan dus binnenkort […] Lees meer

Steeds meer meldingen van helpdeskfraude

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt voor fraudeurs die zich voordoen als een medewerker van de helpdesk. Ze bellen nietsvermoedende bedrijven en proberen met een smoes over ‘fraude op de rekening’ hun slachtoffers zo ver te krijgen dat ze geld maken naar een ‘veilige kluisrekening’. Het lastige is dat ze de namen van echte […] Lees meer