Rapportage datalekken: Iedereen kan slachtoffer worden

Datalekrapportage AP

Iedereen kan slachtoffer worden van een datalek. Dat is de belangrijke boodschap uit het jaarlijkse datalekkenrapport van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

De rapportage biedt een overzicht van de belangrijkste feiten, cijfers en trends rondom datalekken in Nederland voor het jaar 2022.

Cyberaanvallen

In 2022 ontving de AP maar liefst 21.151 meldingen over datalekken, waarvan meer dan 1.800 lekken het gevolg waren van cyberaanvallen. Deze aanvallen zijn bijzonder gevaarlijk, omdat criminelen gestolen gegevens, zoals e-mailadressen en namen, gebruiken om mensen en organisaties op te lichten met misleidende berichten die lijken afkomstig van betrouwbare instanties.

Datalekken blijven een aanhoudend probleem, en AP-voorzitter Aleid Wolfsen benadrukt het belang om serieus rekening te houden met de mogelijkheid dat je gegevens al gelekt zijn, of dat dit in de toekomst kan gebeuren.

Houd rekening met de mogelijkheid dat jouw gegevens al gelekt zijn

De AP maakt in de nieuwste rapportage ook de balans op van de afgelopen 5 jaar sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) in 2018. Gedurende deze periode ontving de AP meer dan 114.000 datalekmeldingen, waarvan ruim 6.500 het gevolg waren van cyberaanvallen.

Opvallend is dat het aantal datalekmeldingen per jaar ongeveer gelijk blijft, maar het aantal slachtoffers waarschijnlijk toeneemt. Cyberaanvallen kunnen namelijk in één keer veel mensen treffen. Zo werden in 2022 bij de drie grootste datalekken in de zorgsector de medische gegevens van zo’n 900.000 mensen blootgesteld.

Aantal datalekken in Nederland

Meeste lekken in de zorg

In 2022 vond maar liefst 41 procent van alle datalekken plaats in de zorgsector. Drie grote datalekken in deze sector resulteerden in het verlies van medische gegevens van maar liefst 900.000 mensen. Bovendien wordt de zorgsector vaker dan enige andere sector getroffen door cyberaanvallen. Het is niet verrassend dat cybercriminelen de zorg als doelwit kiezen, omdat medische gegevens wereldwijd gewilde handelswaar zijn.

Conclusie

Datalekken vormen een blijvend risico voor zowel ondernemers als verenigingen. Het jaarlijkse datalekkenrapport van de Autoriteit Persoonsgegevens maakt duidelijk dat iedereen kwetsbaar is voor deze dreiging. Het is daarom essentieel om serieus werk te maken van de bescherming van persoonsgegevens.

Lees meer over datalekken

Datalek voorkomen bij thuiswerken

Groot datalek zet privacy weer op scherp

50% websites slecht voorbereid op datalekken

Download gratis AVG-checklist

Meer nieuws

35% van de mkb-bedrijven is onbekend met privacyregels

Uit een recent onderzoek onder MKB-bedrijven blijkt dat persoonsgegevens vaak onvoldoende beschermd en niet veilig opgeslagen worden. Hier zijn enkele conclusies uit het rapport en actiestappen die je als ondernemer kunt nemen om je omgang met privacy te verbeteren: Lees meer

Datalek Kadaster: miljoenen woonadressen op straat

Een ernstig datalek bij het Nederlandse Kadaster heeft onthuld dat miljoenen woonadressen en persoonlijke gegevens gemakkelijk toegankelijk waren voor iedereen. Lees meer

EU & VS sluiten nieuw data-uitwisselingsverdrag

De Europese Commissie heeft haar goedkeuring gegeven aan het EU-US Data Privacy Framework. Dit is de opvolger van het eerdere Privacy Shield-verdrag. Lees meer