Datalek Kadaster: miljoenen woonadressen op straat

Een ernstig datalek bij het Nederlandse Kadaster heeft onthuld dat miljoenen woonadressen en persoonlijke gegevens gemakkelijk toegankelijk waren voor iedereen.

Door een beveiligingslek kon iedereen op kinderlijk eenvoudige wijze bij gegevens in het afgeschermde deel van het Kadaster komen. Volgens deskundigen is het een gevaarlijke situatie en zijn de gegevens goud waard voor criminelen.

Normaal gesproken hebben alleen bepaalde beroepsgroepen toegang tot deze informatie, zoals notarissen en gerechtsdeurwaarders. Echter, door een beveiligingslek was het voor iedereen mogelijk om deze gegevens te verkrijgen.

Illegale handel

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft het Kadaster opgedragen om onmiddellijk maatregelen te nemen om verdere misbruik van dit ernstige lek te voorkomen. De gegevens die beschikbaar waren, zijn zeer waardevol voor criminelen en andere kwaadwillenden, omdat ze kunnen worden gebruikt voor bedreiging, stalking en andere illegale activiteiten. Er wordt zelfs illegaal gehandeld in deze gegevens.

Er wordt zelfs illegaal gehandeld in deze gegevens

Grote bezorgdheid

Een van de meest verontrustende aspecten van dit lek is dat het niet alleen beperkt is tot het opzoeken van woonadressen, maar ook informatie verschafte over de partners van doelwitten. Dit betekende dat mensen niet alleen woonadressen konden achterhalen, maar ook de identiteit van de partner van een doelwit konden vaststellen. Het incident heeft tot grote bezorgdheid geleid over de veiligheid van personen zoals bedreigde journalisten, activisten, politici en anderen. Het Kadaster heeft aangekondigd dat het de beveiligingscontroles aanzienlijk zal versterken om verdere inbreuken te voorkomen.

Toegang beperken

De Autoriteit Persoonsgegevens en de politie hebben eerder gewaarschuwd voor een toename van intimidatie en bedreiging, waarbij lijsten met woonadressen worden verspreid. Deze lijsten zijn samengesteld met behulp van gegevens uit het Kadaster. Het Kadaster heeft aangekondigd dat het maatregelen zal nemen om misbruik van de zoekfunctie op naam te minimaliseren. Het wil het aantal partijen dat toegang heeft tot deze functie beperken en pleit voor digitale herkenning. Het Kadaster benadrukt dat het zich bewust is van de maatschappelijke zorgen over de toegankelijkheid van gegevens en belooft verdere stappen te ondernemen om de situatie te verbeteren.

Dit datalek toont weer aan hoe belangrijk het is om de bescherming van persoonsgegevens serieus te nemen in een tijd waarin digitale informatie zo gemakkelijk toegankelijk is.

Lees meer over datalekken

Datalek voorkomen bij thuiswerken

Groot datalek zet privacy weer op scherp

50% websites slecht voorbereid op datalekken

Download gratis AVG-checklist

Meer nieuws

Nieuwe AVG-verklaring op 15 februari 2024

Let op: op 15 februari a.s. worden de nieuwe AVG-Verklaringen gemaakt en naar je toegestuurd. Wat moet je doen en waarom is dit zo onderdeel zo belangrijk? Lees meer

Privacyboete van €150.000 voor ICS

International Card Services (ICS), de creditcardaanbieder, is door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) beboet voor €150.000 omdat ze geen goede privacy risico analyse hebben gedaan. Lees meer

Uber krijgt €10 miljoen boete voor onduidelijk privacybeleid

Uber is door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bestraft met een forse boete van €10 miljoen. De reden? Uber gaf niet genoeg duidelijkheid over haat privacybeleid. Lees meer