Autoriteit Persoonsgegevens gaat toezicht houden op op algoritmes

Vanaf deze maand start de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) met een nieuwe taak: het toezicht houden op algoritmes van zowel de overheid als bedrijven. Algoritmes worden vaak gebruikt om gegevens te analyseren, problemen op te lossen of beslissingen te nemen.

De afgelopen jaren was er op meerdere gebieden sprake van serieuze problemen bij de inzet van algoritmen, zoals de kinderopvangtoeslagenaffaire en (zelflerende) werving- en selectie algoritmen die in sommige gevallen leidden tot uitsluiting en discriminatie. De oprichting van een algoritmetoezichthouder in de vorm van de AP komt voort uit de ambitie om publieke waarden en grondrechten bij de inzet van algoritmen beter te beschermen. Om meer grip te krijgen op algoritmegebruik is het belangrijk dat het toezicht een structureel karakter krijgt.

Door het toezicht zullen de mogelijk negatieve (maatschappelijke) effecten van algoritmegebruik, zoals discriminatie of willekeur, aan het licht komen. Door goed toezicht maakt de overheid algoritmen en hun toepassingen eerlijk en transparant, zodat iedereen op een gelijke behandeling kan rekenen en vertrouwen heeft en rechtsbescherming geniet in de digitale wereld.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens

Meer nieuws

Beschermd: Beeldmateriaal en de AVG, wat mag er nu wel en niet?

Er is geen samenvatting, omdat dit een beschermd bericht is. Lees meer

Binnenkort … AVG opleiding voor je medewerkers

De meeste privacy issues binnen organisaties worden veroorzaakt door de eigen medewerkers. Ze maken een foutje. Of weten het gewoon niet. Kan gebeuren. Maar de gevolgen kunnen heel groot zijn. Gigantische reputatieschade. Klanten die weglopen. Enzovoort. Omdat het belangrijk dat dit niet gebeurt is het essentieel dat zij goed zijn opgeleid. Dat kan dus binnenkort […] Lees meer

Steeds meer meldingen van helpdeskfraude

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) waarschuwt voor fraudeurs die zich voordoen als een medewerker van de helpdesk. Ze bellen nietsvermoedende bedrijven en proberen met een smoes over ‘fraude op de rekening’ hun slachtoffers zo ver te krijgen dat ze geld maken naar een ‘veilige kluisrekening’. Het lastige is dat ze de namen van echte […] Lees meer