Zorgen over Chromegebruik op Nederlandse scholen

1 minuut leestijd

Google ligt de laatste tijd flink onder vuur als het gaat om privacy. Zie ook ons artikel over Google Analytics. Nu gingen er weer geruchten dat de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Google Chrome zou willen weren van Nederlandse scholen. Wat is er aan de hand?

Het gebruik van de zg. Chromebooks is wijdverbreid op Nederlandse scholen. Ambtenaren maken zich zorgen dat via deze Chromebooks studentgegevens worden verzameld en beschikbaar gesteld aan grote advertentienetwerken. Ook zijn er zorgen over een inbreuk op de AVG aangezien niet duidelijk is waar de persoonlijke gegevens van studenten worden opgeslagen en verwerkt.

In augustus 2023 zullen volgens Google belangrijke updates voor Chrome worden uitgebracht zodat wordt voldaan aan de AVG-wet. Scholen moeten voor augustus volgend jaar ervoor zorgen dat persoonlijke advertenties uitstaan en dat alle gegevens van de cloud in Europa opgeslagen wordt. Ook moeten automatische vertalingen van websites en de spellingcontrole uitstaan. Zo zijn er nog wat voorwaarden waaraan scholen volgend jaar moeten voldoen. Scholen hebben dus nog een jaar om dit te realiseren.

 

woensdag 31 augustus 2022