Wees slim met wachtwoorden

1 minuut leestijd

Een deel van de datalekken kun je zelf voorkomen. Bijvoorbeeld door je wachtwoorden aan te passen. Een minimale aanpassing heeft vaak een groot resultaat. Mensen zijn gewoontedieren en die gewoontes leiden tot voorspelbare wachtwoorden. We kiezen vaak voor de naam van ons huisdier en zijn niet echt creatief met getallen. Ondanks dat er steeds meer eisen worden gesteld aan een goed wachtwoord, maken we het onszelf makkelijk door voor elke website of webshop hetzelfde wachtwoord te gebruiken.
Als er om een hoofdletter wordt gevraagd zetten we die standaard als eerste. Worden er cijfers gevraagd dan voegen we vaak 1234 toe. En als we een speciaal teken moeten gebruiken dan kiest de meerderheid van de mensen voor het uitroepteken. Hackers weten dit maar al te goed en maken daar slim gebruik van.

wachtwoord


Met wat simpele ingrepen kun je je wachtwoorden veiliger maken. Zet bijvoorbeeld het uitroepteken vooraan of in het midden. Maak van de tweede of derde letter een hoofdletter in plaats van de eerste. En kies niet voor het geijkte 1234, maar 4213. Bedenk een ezelsbruggetje voor jezelf om de kleine aanpassingen makkelijk te onthouden! Een stap verder is het gebruik van een wachtwoordmanager. Daarover zullen we je in een komende nieuwsbrief informeren.

dinsdag 28 september 2021