UBO register niet openbaar maar wel nog snel registreren is aanbevolen

1 minuut leestijd

De rechter oordeelt dat UBO gegevens niet zomaar voor iedereen zichtbaar moeten zijn. Dat zal veel bestuurders ietwat gerust stellen. Nu de privacy gevoeligheden worden verminderd is het wel zaak om je UBO te regelen. Heel veel organisaties hebben dat nog niet gedaan.

Na veel gedoe over privacy vooraf is begin 2022 het UBO-register verplicht geworden. Net nu de belastingdienst dreigt met boetes krijgt deze wet opnieuw een wending. Een Europese rechter oordeelt dat de UBO gegevens niet zomaar voor iedereen te raadplegen zouden moeten zijn. Iets waar in Nederland ook al veel reuring om was omdat familiebedrijven, zzp'ers en anderen hun privacy, volgens velen terecht, niet wilden prijsgeven. De rechter geeft hen nu gelijk. Uiteindelijk zullen dus waarschijnlijk wel allerlei “officiële instanties” het UBO-register kunnen inkijken maar niet iedereen en niet zomaar. Tegelijk is het wel belangrijk om voor 31 december je UBO echt te regelen want er dreigen boetes voor organisaties en bestuurders die dit niet op orde hebben.

Volgens de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie) heeft tweederde het nu op orde maar velen dus nog niet. Honderdduizenden organisaties staan nog niet in het register. De grootste groep niet geregistreerden zijn bv’s, gevolgd door stichtingen, vennootschappen onder firma en verenigingen.

 

woensdag 23 november 2022