Twee mannen aangehouden voor handel in privégegevens

1 minuut leestijd

De politie heeft twee mannen aangehouden voor de grootschalige handel in privégegevens. Ze verstuurden berichten via een chatdienst en zo kon de politie hen op het spoor komen.
De handel in privégegevens is erg lucratief; de gegevens worden verkocht aan mensen die deze gebruiken voor oplichting, zoals bankhelpdeskfraude of vriend-in-noodfraude. Door de aangekochte privégegevens weten criminelen erg veel over hun slachtoffers en dat maakt de kans dat mensen erin trappen veel groter. ‘Het leek echt alsof ik de bank aan de lijn had’, horen rechercheurs bijvoorbeeld vaak van slachtoffers. Dat is ook niet gek, gezien de enorme voorkennis die criminelen kunnen kopen. Vaak worden die gehaald doordat er eerst klantenlijsten met persoonsinformatie van bedrijven worden gestolen.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sprak vorig jaar in de Rapportage Datalekken 2020 van een explosieve stijging van het aantal hacks dat erop is gericht persoonsgegevens buit te maken. De AP vindt het zeer verontrustend dat persoonsgegevens vaker doelwit zijn van criminelen.

 

woensdag 30 maart 2022