The Internet of Things: privacyvriendelijk of veiligheidsrisico?

1 minuut leestijd

Zonder dat je het doorhebt wordt er veel persoonlijke informatie over je verzameld. Niet alleen via je computer of telefoon maar ook via andere apparaten. Hoe zit dat?

Steeds meer apparaten worden slimmer; ze kunnen hun omgeving monitoren, gegevens verzamelen, statussen doorgeven, instructies ontvangen en zelf actie ondernemen op basis van de gegevens die ze verzamelen. Voorbeelden van deze apparaten zijn een webcam, babyfoon, koelkast, thermostaat, printer, verlichting, horloge, wasmachine of je auto. Al deze apparaten samen noemen we het Internet of Things (IoT), of ook wel 'internet der dingen' in het Nederlands.

Internet of Things-apparaten verzamelen allerlei gegevens, waaronder vaak ook gevoelige en persoonlijke gegevens, zoals voor- en achternaam, adres en telefoonnummer, en in sommige gevallen zelfs financiële gegevens en informatie over de gezondheid of locatie van de gebruiker. En als steeds meer apparaten in huis met internet zijn verbonden, kan een gedetailleerd beeld van het leven van de gebruiker worden geschetst. Denk bijvoorbeeld aan dagelijkse gewoonten, veranderingen in routine en details over het gezin. DIt heeft grote impact op de privacy.

Maar dat is niet het enige gevaar, helaas hebben deze apparaten vaak beveiligingslekken en kwetsbaarheden in de software. Hackers kunnen zo toegang krijgen tot iemands netwerk via bijvoorbeeld de thermostaat, een digitaal deurslot of de koelkast. Daarom kan het hacken van een IoT-apparaat een directe bedreiging vormen voor iemands privacy en veiligheid.
De meeste mensen zijn zich hier niet of nauwelijks van bewust. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens staan tips over IoT-apparaten.

 

woensdag 30 maart 2022