Strenge privacyregels EU uitdagend voor Nederlandse bedrijven

1 minuut leestijd

Nederlandse bedrijven die buiten de EU opereren of samenwerken met bedrijven buiten de EU, botsen met de strenge Europese privacy-wetgeving. Die eist namelijk dat buitenlandse partijen hetzelfde beschermingsniveau bieden als binnen de EU. Niet alleen grote ondernemingen als Google en Microsoft, maar ook kleinere bedrijven hebben daar last van.


Het gaat vooral om persoonsgegevens die worden verwerkt en opgeslagen in de cloud. Je mag dat namelijk niet zomaar doen. Het kan al een probleem zijn wanneer de gegevens van je personeel in een cloud van Microsoft staan. Je weet namelijk niet zeker of die gegevens niet ook in de VS kunnen worden bekeken. Want daar geldt een andere privacywet dan in de EU. En we weten inmiddels: wanneer bedrijven niet aan de privacyregels voldoen, kan er een grote boete in het verschiet liggen.

Eerder deze week werd een nieuwe richtlijn aangekondigd voor data-uitwisseling van Europese bedrijven met niet-Europese partijen. De nieuwe richtlijn is volgens de Nederlandse toezichthouder hard nodig om duidelijkheid te verschaffen aan ondernemers. Via deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte.

dinsdag 7 december 2021