Steeds meer hacks bij bedrijven zorgen voor stijging datalekken

1 minuut leestijd

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) maakt zich grote zorgen over de stijging van het aantal datalekken door hacks. Het aantal steeg het afgelopen jaar met 88 procent. Steeds vaker richten internetcriminelen zich daarbij op het hacken van IT-leveranciers. Zo slaan ze namelijk meerdere vliegen in één klap. Deze IT-leveranciers verzorgen de IT support en infrastructuur van veel organisaties. Denk bijvoorbeeld aan online softwarepakketten, clouddiensten of werkplekken. Als de leverancier wordt getroffen door een aanval, hebben al zijn klanten (vrijwel allemaal bedrijven) daar ook mee te maken en daarmee weer hun klanten.

De AP ziet vaak dat getroffen organisaties eerst de systemen herstellen en niet of pas veel later de mensen achter de persoonsgegevens op de hoogte brengen. Waardoor de schade nóg groter kan worden, omdat de slachtoffers zichzelf dan pas veel later kunnen beschermen tegen de gevolgen.
Als ondernemer vertrouw je op je IT-leveranciers. Maar vergeet niet om te checken of iemand echt specialist is. Vraag daar ook naar en wees je bewust van je kwetsbaarheid.

 

donderdag 2 juni 2022