Rechtzaak tegen Facebook mag doorgaan

1 minuut leestijd

In april van dit jaar heeft de Consumentenbond samen met Data Privacy Stichting (DPS) een rechtszaak tegen Facebook aangespannen. Vrijdag 2 juli heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld dat deze rechtszaak mag doorgaan.


De Consumentenbond is samen met Data Privacy Stichting (DPS) de rechtszaak tegen Facebook gestart omdat ze vinden dat Facebook zijn Nederlandse gebruikers moet compenseren voor het schenden van hun privacy. Volgens Facebook was het echter maar de vraag of een Nederlandse rechter zich over deze rechtszaak kon buigen en omdat het hoofdkantoor van Facebook in Ierland gevestigd is. Daardoor zou de zaak mogelijk in Ierland moeten plaatsvinden. Ook zou DPS geen aangifte kunnen doen omdat het geen benadeelde partij was.


De rechter heeft de bezwaren van Facebook ongegrond verklaard en daardoor kan de zaak inhoudelijk worden beoordeeld. Dat betekent dat Facebook op 20 oktober moet reageren op de aanklacht.


Ruim 185.000 gedupeerden hebben zich inmiddels bij de Consumentenbond gemeld. Facebook heeft laten weten zich te zullen blijven verdedigen tegen de beschuldigingen.

woensdag 7 juli 2021