Overheid gaat onderzoek doen naar eigen gebruik van Facebook

1 minuut leestijd

De overheid maakt voor haar communicatie en campagnes naar het publiek ook gebruik van Facebook. Daar zijn duidelijke richtlijnen over opgesteld, zeker als het gaat om de AVG. Recent heeft de Duitse privacytoezichthouder de Duitse regering en andere overheidsinstellingen opgeroepen om hun Facebookpagina's voor het einde van 2021 te sluiten tenzij Facebook voor betere bescherming van persoonsgegevens zorgt. Dit leidde bij de Nederlandse overheid voor extra aandacht voor Facebook en het gebruik daarvan.

Staatssecretaris Van Huffelen zegt het belangrijk te vinden dat de Nederlandse overheid op rechtmatige en zorgvuldige wijze omgaat met de bescherming van persoonsgegevens.
Ze heeft daarom besloten om een onafhankelijke partij een zg. Data Protection Assessment Impact (DPIA) te laten uitvoeren. Met zo’n onderzoek worden de privacyrisico's van de gegevensverwerking, in dit geval van Facebook, in kaart gebracht.

Saillant detail is dat recent uit een gelekt document blijkt dat Facebook geen idee heeft wat er met zijn gegevens gebeurt. In het document staat: "We hebben niet voldoende controle en kunnen niet goed genoeg uitleggen hoe onze systemen informatie gebruiken".


Facebook zou verrast zijn geweest door wetswijzigingen in de Europese Unie vorig jaar. Volgens deze wetten moet je een goede reden opgeven voor het verwerken van persoonlijke gegevens van gebruikers. Door de complexiteit van de Facebook datastromen schijnt dat erg lastig te zijn. Wij volgen dit nieuws op de voet en zijn benieuwd naar de uitkomsten van het DPIA.

 

woensdag 18 mei 2022