Onoplettendheid medewerkers zorgt voor voor datalek

1 minuut leestijd

Bij pensioenbeheerder Blue Sky zijn bij een datalek persoonsgegevens van KLM medewerkers gelekt. Het gaat onder meer om namen, polis- en bankrekeningnummers en pensioenbedragen. De criminelen kregen na een phishingaanval toegang tot de mailbox van Blue Sky Group.

Het lek is ontstaan nadat een medewerker per ongeluk op een extern bestand met virus had geklikt. Daardoor kregen de criminelen toegang tot een mailbox. Via die mailbox hebben zij toegang tot de persoonsgegevens van deelnemers gekregen. Meer details over het lek geeft de pensioenbeheerder niet. Het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en er is aangifte gedaan bij de politie.

Hoewel de beheerder zegt dat het lek gedicht is, waarschuwt het bedrijf er nog wel voor dat criminelen zich voor kunnen doen als Blue Sky Group of een van de pensioenfondsen die daar onder valt. Daarom heeft het bedrijf gevraagd om e-mailadressen te controleren en te checken op spelfouten en zegt nooit per e-mail of telefoon te vragen om wachtwoorden te wijzigen.t de datadiefstal veel meer mensen treft dan het aantal gedupeerden dat de organisatie publiekelijk meldt.

woensdag 18 augustus 2021