Ondernemers krijgen geen vergunning voor fraudeursdatabase

1 minuut leestijd

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft besloten dat er geen zwarte lijst komt voor mogelijke fraudeurs. Dat is een tegenslag voor de VODIOM, die in samenwerking met MKB-Nederland de vergunningaanvraag heeft ingediend. Op basis van de huidige privacywetgeving mag een bedrijf de gegevens over daders en hun werkwijze wel voor zichzelf verwerken, maar niet delen met de ‘buurman’ om te voorkomen dat die ook slachtoffer wordt.


Volgens de AP kunnen mensen die onterecht op zo’n lijst terechtkomen te maken krijgen met stigmatisering. Private organisaties mogen daarom niet zomaar een ‘fraudeursdatabase’ beheren en delen.


In principe mogen ondernemingen nooit gegevens van fraudeurs delen buiten hun eigen organisatie, maar de AP geeft in sommige gevallen toch toestemming. Het gaat dan om afgebakende groepen bedrijven, zoals horecabedrijven in een bepaald uitgaansgebied. Of zoals eerder dit jaar toen er wel vergunning werd verleend aan 160 banken en andere financiële instellingen om gegevens van fraudeurs te registreren en met elkaar te delen.


Het initiatief van VODIOM was niet voldoende afgebakend, geeft een woordvoerder aan. Daarnaast konden ondernemersorganisaties niet hard maken dat de maatregel noodzakelijk was. Verder vindt de AP het aanpakken en opsporen van fraude een overheidstaak en niet iets voor ondernemingen zelf.

dinsdag 26 oktober 2021