OM eist celstraf en geldboete tegen online oplichter

1 minuut leestijd

Het Openbaar Ministerie eist 30 maanden cel en een boete van €10.000 tegen een man die veel inloggegevens met wachtwoorden stal. Met die gegevens bestelde hij gigantische hoeveelheden spullen bij webwinkels. De man gebruikte hacking en gekochte lijsten met inloggegevens en wachtwoorden.

 

Dit is een typisch voorbeeld waarom je altijd bij elke webshop een ander wachtwoord moet gebruiken. Anders moet je al je wachtwoorden aanpassen als er één account is gehackt. De gedupeerden werken vaak bij bedrijven, die daardoor een datalek moeten melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Want als de computer van de medewerker is gehackt kunnen persoonsgegevens van derden buitgemaakt zijn.

 

De man maakte veel slachtoffers, die nu een groot probleem hebben. Ze moeten het geld terughalen., hun identiteit herstellen, alles opnieuw installeren en aanmaken, bedrijven uitleggen dat zij zelf niet de oplichter zijn. Ook moeten ze aangifte doen bij de politie, omdat ze anders alle schade zelf moeten betalen. Dit alles kost heel veel tijd, irritatie en geld.

 

woensdag 24 maart 2021