Nieuwe datawet China

1 minuut leestijd

Op 1 november zal in China de nieuwe datawet ingaan. Met deze nieuwe wet wil de Chinese overheid dat de persoonlijke gegevens van gebruikers beter worden beschermd. Zo moeten bedrijven onder meer toestemming krijgen van gebruikers voordat ze persoonlijke gegevens kunnen verzamelen. En ook wordt voorgeschreven hoe ze de data moeten beschermen zodra ze buiten de Chinese grenzen worden vervoerd.


Techbedrijven die gegevens van mensen beheren moeten een data protection officer in dienst hebben die kan toezien op omgang met de informatie.


Bovendien zullen deze bedrijven een gegevensbeschermingsbeleid moeten opstellen op basis van openheid, eerlijkheid en rechtvaardigheid, en zullen zij regelmatig rapporten over hun gegevensbeschermingsinitiatieven moeten publiceren.


Met betrekking tot gezichtsherkenningssystemen vereist de nieuwe wet dat borden prominent moeten worden weergegeven op openbare locaties waar dergelijke apparatuur en afbeeldingen worden geïmplementeerd en vastgelegd. Bovendien moet het verzamelen en gebruiken van dergelijke gegevens beperkt blijven tot het waarborgen van de openbare veiligheid.

dinsdag 31 augustus 2021