Nederlandse websites bevatten gemiddeld 13 trackers

1 minuut leestijd

Op Nederlandse websites staan gemiddeld 13 trackers. De trackers verzamelen gegevens van mensen die de sites bezoeken. Ook op websites van de overheid vinden we trackers. Dit feit leidde onlangs tot Kamervragen.

Websites gebruiken trackers om gegevens over je internetgedrag te verzamelen. Ze kijken naar hoe je met een site communiceert en op welke inhoud je klikt. Sommige trackers verzamelen jouw gegevens op meerdere sites. Zo kan een tracker bijvoorbeeld bijhouden wanneer je naar je favoriete shoppingsite of nieuwssite gaat. Daarom kan het soms lijken alsof een bepaalde advertentie je volgt op het web.

Soms is het handig dat websites al meer van je weten. Je krijgt dan een gepersonaliseerde website te zien die afgestemd is op jouw voorkeuren. Maar daar zit ook het gevaar: er wordt van jou een gebruikersprofiel gemaakt waarvan partijen als Google en Facebook profiteren. De handel in deze profielen is ‘big business’. En het grootste gevaar is als cybercriminelen toegang krijgen tot deze profielen. Op basis van zo’n profiel kunnen zijn zich heel geloofwaardig voordoen als een bepaald persoon en zo een phishingaanval uitvoeren.

TU Delft publiceerde in juli een onderzoek waaruit duidelijk werd dat websites van provincies en gemeenten de privacywet overtreden. Er worden tracking cookies zonder toestemming geplaatst. Staatssecretaris Van Huffelen meldt dat dit niet de bedoeling is en dat ze gaat overleggen met de betrokken partijen.

 

donderdag 10 november 2022