Nederlandse versie EU-'identiteitswallet' komt volgend jaar

1 minuut leestijd

Het kabinet wil dat er volgend jaar een eerste versie van een digitale wallet-app voor de nieuwe Europese digitale identiteit (eID) beschikbaar komt. Met de eID kunnen burgers zich in de hele EU identificeren. Nederland is kritisch over de plannen, maar de grote meerderheid van de EU-lidstaten is voorstander.

We werken nu met kopieën van een paspoort of identiteitsbewijs of DigiD. Maar dit is kwetsbaar en bovendien volledig gebaseerd op het BSN-nummer. Daarom mag het alleen in de publieke sector worden gebruikt en niet door bedrijven. Met een eID zal het voor bedrijven en praktijken makkelijker worden om zaken te doen.

Het plan is dat alle nationale overheden vanaf 2024 minimaal één wallet gaan uitgeven of erkennen. Deze wallet moet op mobiele apparaten werken, het hoogste niveau van betrouwbaarheid bieden, in de publieke en private sector bruikbaar zijn, en de gebruiker regie over zijn eigen gegevens bieden.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft de eID een van de speerpunten van haar agenda gemaakt. Verwacht wordt dat er meerdere identiteitswallets ontwikkeld zullen gaan worden. Daarvoor wordt een Europese toolbox gebruikt, waardoor er een eenduidige architectuur is en er gewerkt wordt volgens afgesproken standaarden en richtlijnen.

Ondanks de kritiek is iedereen het erover eens dat er stappen moeten worden gezet naar een digitale identiteit. Hoe zorg je bijvoorbeeld dat je op het internet toegang kunt krijgen tot plekken waarvoor de toegang beperkt is; zoals je in de fysieke wereld met je sleutels doet? Hoe kun je op het internet bewijzen dat je rijbevoegd bent, dat je een opleiding hebt of dat je verzekerd bent; zoals je fysiek met de inhoud van je portemonnee doet?

Wij houden de ontwikkelingen voor je in de gaten en houden je op de hoogte.

 

woensdag 31 augustus 2022