Meta krijgt boete van 17 miljoen van EU om datalek

1 minuut leestijd

Meta, moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft een boete van 17 miljoen euro gekregen voor een aantal datalekken. Volgens de Ierse Data Protection Commission (DPC), de belangrijkste privacy autoriteit van Europa, heeft Meta niet genoeg stappen ondernomen om de persoonlijke gegevens van Europeanen te beschermen. Als voorbeeld noemt de toezichthouder foto’s van gebruikers die te zien waren voor softwareontwikkelaars die niet bij Meta werkten.

Meta laat in een reactie weten dat het gaat om "een boete voor een manier waarop wij gegevens bijhielden die inmiddels is aangepast, niet het slecht beschermen van gegevens".
De boete van 17 miljoen euro is betrekkelijk weinig in vergelijking met de boete die DPC vorig jaar aan Meta oplegde: zo'n 225 miljoen euro voor een gebrek aan transparantie bij WhatsApp. Amerikaanse techbedrijven die EU-regels overtreden worden doorgaans onderzocht en beboet door de toezichthouder in het land waar hun Europese hoofdkantoor staat. Voor veel giganten zoals Meta en Apple is dat Ierland.

Sinds de invoering van de AVG is het mogelijk voor Europese privacytoezichthouders om boetes tot 4 procent van de wereldwijde omzet op te leggen. Amazon kreeg tot nog toe de hoogste boete, zo'n 746 miljoen euro om misbruik van de gegevens van haar klanten, van de Luxemburgse privacywaakhond.

 

woensdag 30 maart 2022