Kwart Nederlanders vindt privacy belangrijker dan nationale veiligheid

1 minuut leestijd

Zijn Nederlanders bereid om hun persoonlijke gegevens in te ruilen voor nationale veiligheid? Of vinden zij hun eigen privacy belangrijker? Uit een onderzoek van VPN diensten blijkt dat een kwart van de mensen hun privacy belangrijker vindt dan de nationale veiligheid.

Aanleiding voor het onderzoek is het wetsvoorstel dat nu bij het kabinet ligt. Hierdoor wordt het grootschalig aftappen van gegevens binnenkort misschien wél mogelijk. Dat zorgt vooral bij mannen voor bezorgdheid. Zo stelt 28 procent van de mannen het belang van privacy boven nationale veiligheid, tegenover 22 procent van de vrouwelijke respondenten.
Ondanks het belang van de eigen privacy vindt ruim een op de drie respondenten dat inlichtingendiensten ongevraagd gegevens mogen aftappen. Dit komt mogelijk omdat 69 procent van alle Nederlanders erop vertrouwt dat zij verantwoordelijk met de afgetapte informatie omgaan. Dertigers hebben met 72 procent hierin het meeste vertrouwen, vijftigers het minst (62 procent).

Toch hebben Nederlanders ook zorgen. Zo blijkt uit het onderzoek dat de helft van hen bang is dat er onvoldoende controle is op het handelen van de veiligheidsdiensten. Bovendien weten slechts twee op de tien respondenten wélke persoonlijke informatie geheime diensten precies kunnen aftappen. Volgens de AIVD en MIVD is er op dit moment juist sprake van te veel toezicht, waardoor ze hun werk niet goed kunnen uitvoeren. Daarom willen ze de wet aanpassen. Of de overheid de wetswijziging doorvoert, moet nog blijken.

 

Dit alles toont tegelijk aan dat het voor bedrijven en organisaties essentieel is hun AVG op orde te hebben en houden. Je klanten verwachten dit van je.

 

woensdag 31 augustus 2022