Klachten 25.590. Datalekken 23.976

1 minuut leestijd

De AP maakte in het jaarverslag ook cijfers bekend over het aantal klachten en datalekmeldingen. In 2020 ontving de toezichthouder 23.976 meldingen van datalekken. En aanvullend waren er 25.590 klachten die werden ingediend bij AP.

Mensen kunnen een klacht indienen bij de AP als zij het niet eens zijn met hoe een organisatie of bedrijf met hun persoonsgegevens omgaat.

Datalekken moeten verplicht worden gemeld binnen 72 uur. Dat werd dus bijna 24.000 keer gedaan in 2020. Best veel dus want dat zijn dus 65 datalekken per dag. Het vermoeden is trouwens dat veel datalekken niet worden gemeld.

Het grootste probleem bij datalekken is dat het allemaal achteraf gebeurt. Achteraf moet je je klanten melden dat hun gegevens in een datalek zaten. Dat kost vaak heel veel vertrouwen en menig bedrijf heeft hierdoor veel klanten verloren.


Daarnaast is je reputatie om zeep. Ook weer met klantenverlies als gevolg. Veel bedrijven die dagelijks op onze helpdesk spreken geven aan dat ze beter van tevoren goede maatregelen hadden getroffen.

woensdag 23 juni 2021