Kans op 'persoonlijke' boete na een datalek neemt komende jaren toe

1 minuut leestijd

In Frankrijk kreeg een directeur een persoonlijke boete na een datalek. In België werd een burgemeester aansprakelijk gesteld omdat hij e-mailadressen van burgers gebruikte in een campagne. De verwachting is dat binnenkort steeds meer bestuurders hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor datalekken.

 

Die voorspelling deed onderzoeksbureau Gartner onlangs bij het kennisevenement Cyber Security voor industriële controlesystemen. Er werd ook gezegd dat datalekken in de toekomst forse gevangenisstraffen gaan opleveren. Wat kunnen we in Nederland verwachten?

 

De Autoriteit Persoonsgegevens deelt steeds meer boetes uit. Een forse boete kan veel impact hebben op een organisatie en die kan dan verhaald worden op een bestuurder onder het mom van wanbestuur. Zoals een bestuurder die bekend was met een datalek, waardoor hem onbehoorlijk bestuur verweten zou kunnen worden. Daarnaast kan een bestuurder ook persoonlijk worden aangesproken door betrokkenen van wie er gegevens gelekt zijn. De kans op meer ‘persoonlijke boetes’ neemt op die manier dus toe. Het toont weer aan dat het belangrijk is om regelmatig aandacht te besteden aan de AVG in je organisatie.

woensdag 12 januari 2022