Inspecteurs Autoriteit Persoonsgegevens doen steekproeven in diverse branches

1 minuut leestijd

Missie van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is bevorderen en bewaken.

 

De afgelopen jaren is er begonnen met bevorderen waarbij veel contact is geweest met branche- en sectororganisaties, functionarissen gegevensbescherming en teksten op de website van de AP. Nu is de AP meer bezig met het ontwikkelen van boetes opleggen. In 2018 is er voor 800.000 euro aan boetes opgelegd en in 2019 ging het om 2,5 miljoen euro aan boetes die zijn opgelegd.

 

De AP verwacht ook vaker boetes op te gaan leggen. Dat hoeven echter niet altijd hoge boetes te zijn. Nederland zal België daarin volgen. Daar worden ook functionarissen gegevensbescherming (FG’s) beboet omdat ze functies bekleden die niet verenigbaar zijn. Idee van het opleggen van boetes is de compliance te vergroten. AP wil beweging creëren en als signaalfunctie.

 

Binnen de AP zijn verschillende inspecteurs werkzaam. Zo zijn er inspecteurs die op een controlerend onderzoek zitten. In diverse branches heeft AP steekproeven lopen / gedaan. Maar er zijn ook inspecteurs die de klachten behandelen en signalen verwerken en inspecteurs die zijn gespecialiseerd in systemen.

 

woensdag 20 januari 2021