Grote toename cyberhacks die privacy raken

1 minuut leestijd

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft aan dat er 30% meer cyberhacks zijn dan vorig jaar. Datadiefstal is vaak te voorkomen door een betere beveiliging.

 

Steeds vaker komen er meldingen van hacking, phishing of malware. Persoonsgegevens zijn vaak het doelwit zijn van criminelen. Want door diefstal van persoonlijke – en vaak gevoelige – informatie kunnen mensen veel schade ondervinden. Criminelen gebruiken persoonsgegevens voor identiteitsfraude en oplichting. De schade kan tot in de duizenden euro’s lopen.

 

Criminelen gaan zeer geraffineerd te werk. We zien dat criminele hackers al langere tijd in een netwerk aanwezig zijn, voordat ze toeslaan. Ze verkennen eerst. Ze proberen ‘systeembeheerders-rechten’ te krijgen en slaan daarna toe. Diefstal en een ransomware-aanvallen volgen.

Naar schatting zijn er in 2020 tussen de 600.000 en 2.000.000 personen getroffen door een datalek waar slechts één stap nodig was om in te loggen. Vaak zijn complete systemen beveiligd met slechts één wachtwoord. Vooral bij datalekken door hacking, malware of phishing had ‘meerfactorauthenticatie’ de schade vaak kunnen beperken of voorkomen.

 

Hacks zijn schadelijk niet alleen schadelijk voor personen maar ook voor organisaties. Reputatieschade en klantenverlies zijn altijd het gevolg. Ons advies: Hou je AVG op orde, gebruik het stappenplan, volg de adviezen, beveilig je organisatie en zorg voor goede procedures.

 

woensdag 10 maart 2021