Grootste hack tot nu toe en het is een kwalijke

1 minuut leestijd

Vorige week hoorden we het weer; “Grootste hack tot nu toe”. Het lijkt wel of deze krantenkoppen zichzelf week na week herhalen. Was het eerst Facebook, nu is het allekabels.nl waar miljoenen gegeven zijn gestolen.

Privégegevens, wachtwoorden, mailadressen en zelfs IBAN-nummers lagen op straat. Vooral dat laatste is erg kwalijk omdat het gaat om bankgegevens. Deze worden verhandeld onder cybercriminelen en de gegevens worden nu al misbruikt.

 

Er schijnen ruim 2.5 miljoen getroffenen te zijn bij deze hack. Een enorm aantal. De schade voor hen is aanzienlijk. De schade voor allekabels.nl ook, omdat hun reputatie zware klappen krijgt. Ook doordat ze zelf beweren dat het wel meevalt en ze slechts een beperkt gedeelte van de getroffenen zelf hebben geïnformeerd.

 

De algemene verwachting is dat de AP (Autoriteit Persoonsgegevens) zich hierin zal vastbijten en een stevige boete zal opleggen. Het lijkt er immers op dat Allekabels.nl hier niet heeft gehandeld zoals de wet daar vraagt. Allekabels.nl zou van tevoren al gewaarschuwd zijn door een ethisch hacker en de waarschuwing genegeerd hebben. Een kwalijke zaak.

 

woensdag 21 april 2021