GGD biedt slachtoffers datalek 500 euro aan

1 minuut leestijd

De GGD biedt 1.250 slachtoffers van datalekken een schadevergoeding van 500 euro aan.
Tijdens de coronacrisis werden de persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders toegankelijk in de systemen van de GGD. Uit onderzoek blijkt dat de gegevens van minstens 1.250 mensen werden gestolen en verhandeld. Zij ontvingen een brief van de GGD met een schadevergoeding. Het bedrag dient als 'financieel gebaar' naar de gedupeerden, zij mogen zelf beslissen of ze er gebruik van maken.

Volgens de Stichting Initiatieven Collectieve Acties Massaschade is het gebaar van de GGD niet voldoende. Zij beweert dat het om veel meer slachtoffers gaat en diende daarom eind vorig jaar een massaclaim in. Er wordt minstens 500 euro geëist voor alle mensen die in het systeem stonden en dus slachtoffer hadden kunnen worden van het doorverkopen van persoonsgegevens. Voor mensen waarvan bewezen kan worden dat er privégegevens zijn gestolen wordt 1500 euro geëist.

Deze ontwikkeling toont aan dat de kans groot is dat in de toekomst bedrijven schadevergoeding moeten betalen aan personen waarvan de gegevens zijn gelekt of daar kan op liepen. Mensen nemen privacy en hun persoonsgegevens serieus en nemen er geen genoegen mee als bedrijven er niet zorgvuldig mee omgaan.

 

woensdag 18 mei 2022