Forse boete voor Buitenlandse Zaken voor slechte beveiliging visumaanvragen

1 minuut leestijd

Het ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt een forse boete van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) omdat het op grote schaal en op ernstige wijze de wet heeft overtreden.

De beveiliging van het ‘Nationaal Visum Informatie Systeem’ is onvoldoende zodat onbevoegden dossiers kunnen inzien en wijzigen. Wie een visum wil krijgen, is verplicht om persoonsgegevens over te dragen aan het ministerie. Daardoor bevat het systeem een berg aan informatie: volgens de toezichthouder zijn in de afgelopen drie jaar meer dan een half miljoen visumaanvragen per jaar behandeld. De persoonsgegevens van burgers uit al die aanvragen zijn onvoldoende beveiligd. Daarnaast werden visumaanvragers niet goed geïnformeerd over het delen van hun gegevens met andere partijen.

Het ministerie wist al langere tijd van de veiligheidsrisico’s in het visumsysteem. Maar volgens de AP werd er niet snel genoeg en onvoldoende op gereageerd. Om ervoor te zorgen dat het ministerie de problemen gauw oplost, legt AP Buitenlandse Zaken naast de boete ook nog twee dwangsommen op: een voor als de beveiliging niet op tijd in orde is gemaakt, en twee als de informatievoorziening aan visumaanvragers over het delen van gegevens te lang uitblijft.

 

dinsdag 12 april 2022