Dr. Google in opmars

1 minuut leestijd

Er is een flinke kans op privacy issues nu Google een deal heeft gemaakt met ziekenhuizen om algoritmen voor de gezondheidszorg te maken. Dit speelt zich af in de US maar heeft waarschijnlijk gevolgen voor Nederland.


Er zijn elektronische medische dossiers met heel veel data. Google zou daar toegang tot krijgen. Als die data door AI en algoritmes wordt bekeken zijn de gevolgen groot.


Google zegt dat het de data zal gebruiken om algoritmen te maken om patiënten te monitoren en artsen te helpen betere beslissingen te nemen.


De data zullen anoniem worden gemaakt. En dus zouden individuele patiënten niet kunnen worden geïdentificeerd. Maar hoe hard gaat die garantie zijn? Google verdient geld met advertentieverkoop. Hoe dik zijn die muren binnen Google?


Diverse etnische groepen zouden markers hebben die heel groepspecifiek zijn. Dus ze kennen je naam niet maar weten opeens wel welke medicijnen voor welke groepen het beste zouden werken. Je bloedwaarden en metingen zijn immers deel van het dossier. De grens is dan flinterdun. Dus is dit een hele gevaarlijk ontwikkeling volgens bezorgde experts op vlak van privacy. Wij denken dat dit nog wel een vervolg gaat krijgen.

Your blog post content here…

woensdag 9 juni 2021