De top 5 hackersgroepen van dit moment

1 minuut leestijd

Hackers hebben in de afgelopen maanden talloze cyberaanvallen uitgevoerd. Veel mensen denken dat hackers hun bedrijf niet zullen aanvallen, bijvoorbeeld omdat ze te klein zijn. Wat valt er bij mij nou te halen? Maar juist kleine en middelgrote bedrijven zijn een interessant doelwit. Zo ondervonden ook 8 woningcorporaties in Nederland de afgelopen weken 


Uit onderzoek blijkt dat internetcriminelen steeds meer samenwerken en hun software delen en zelfs verkopen. Er is zo een hele economie ontstaan rondom internetcriminaliteit.
Als je een datalek hebt krijg je niet alleen te maken met gegevensverlies, maar moet je het ook aan je klanten melden. En dat zorgt voor veel onzekerheid en onrust. Zet digitale veiligheid hoog op je agenda.

Dit zijn op dit moment de vijf bekendste groepen:

Anonymous
Voor veel mensen is dit waarschijnlijk het bekendste hackerscollectief. Anonymous bestaat vermoedelijk al sinds 2003 en is een internationale groep hackers. Ze voeren regelmatig digitale aanvallen uit op overheden, noemen zichzelf activisten en staan bekend om hun maskers.

REvil
REvil is een Russisch hackerscollectief en wordt verantwoordelijk gehouden voor vele grootschalige gijzelsoftware aanvallen. REvil hackt personen of bedrijven en dreigt geheime of gevoelige informatie te publiceren als er geen losgeld wordt betaald.

Lapsus$
Een 16-jarige jongen uit het Britse Oxford wordt beschouwd als het meesterbrein achter de relatief nieuwe hackersgroep Lapsus$. De groep, die in sneltreinvaart bekendheid heeft gekregen in de internationale hackerscommunity, wordt in verband gebracht met het hacken van grote bedrijven zoals Microsoft en Samsung. Wat Lapsus$ bijzonder maakt, is dat het collectief geen gebruik maakt van gijzelsoftware maar alleen phishing als tactiek gebruikt.

Fancy Bear
Fancy Bear is een Russische hackersgroep die in verband wordt gebracht met het Kremlin. Volgens verschillende cybersecurity bedrijven wordt het collectief gesponsord door de Russische overheid. De hackers richten zich voornamelijk op regeringsorganisaties, militaire organisaties en veiligheidsorganisaties.

Conti
De groep criminelen achter de Conti-gijzelsoftware heeft wereldwijd meer dan vierhonderd organisaties aangevallen, onder andere zorginstellingen, gemeenschappen en politiediensten. Ook in Nederland was het de afgelopen weken raak, toen 8 woningcorporaties werden aangevallen.

 

dinsdag 12 april 2022