De AVG gaat mee op vakantie

1 minuut leestijd

Nu de vakantie op het punt staat te beginnen is het een goed moment om stil te staan bij de veiligheid van je bedrijfsgegevens. Veel werknemers loggen vanaf hun vakantieadres in op het bedrijfssysteem om het laatste nieuws mee te pikken of nog snel een e-mail te beantwoorden. Hoe zorg je ervoor dat ook nu de bedrijfsgegevens niet in verkeerde handen vallen?

Als een medewerker in Italië bijvoorbeeld via het wifi-netwerk van de Starbucks inlogt kunnen zijn gegevens onderschept worden en gebruikt worden om in de bedrijfssystemen te komen.

Het belangrijkste is gedrag en bewustwording. Er is niks op tegen om iedereen hier op te wijzen en een “veilig-op-vakantie” e-mail te sturen. Wat kun je in zo'n e-mail zetten?

  1. Zorg dat je telefoon, laptop en tablet helemaal up-to-date zijn; dat wil zeggen: alle updates zijn uitgevoerd en de viruschecker is actief en helemaal bijgewerkt;
  2. Check of je een sterke beveiliging hebt ingesteld op al je apparaten: dus minimaal een pincode, een sterk wachtwoord en/of een vingerafdruk;
  3. Geef je paspoort of identiteitsbewijs niet af. Er mag wel een kopie gemaakt worden maar scherm dan wel je BSN-nummer af, ook in de cijferreeks onderaan.
  4. Maak geen gebruik van openbare wifi voor het doen van gevoelige taken, zoals inloggen op het bedrijfsnetwerk, bankzaken of wachtwoord aanpassingen. Gebruik daarvoor je mobiele bundel en hotspot. Beveilig je hotspot met een sterk wachtwoord en zet hem weer uit na gebruik.
  5. Is je smartphone, laptop of tablet verloren of gestolen? En staan er bedrijfsgegevens op? Neem zo snel mogelijk contact op met je werkgever. Datalekken moeten namelijk binnen 72 uur gemeld worden aan de Autoriteit Persoonsgegevens.


Fijne vakantie!

 

donderdag 7 juli 2022