Datalekken: we zien maar het topje van de ijsberg

1 minuut leestijd

Er zijn sinds 2016 ruim vier keer zoveel datalekken per jaar. Inzicht en transparantie in dit soort cijfers helpt hopelijk voorkomen dat nog meer bedrijven en organisaties slachtoffer worden.


Dit is echter maar het topje van de ijsberg. De Autoriteit Persoonsgegevens ontvangt elk jaar meer dan 25.000 meldingen van datalekken in Nederland. De indruk is dat het er in de praktijk veel meer zijn omdat een deel van de datalekken niet gemeld wordt. Daarmee loop je risico want als achteraf blijkt dat je een datalek niet hebt gemeld, word je risico op boetes of sancties aanzienlijk groter.


De gevolgen van een datalek zijn niet te onderschatten. Digitale criminelen kunnen met de gelekte gegevens aan de haal gaan en ze gebruiken voor identiteitsfraude, oplichting, phishing, hacks en diefstal. Juist daarom heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een meldplicht ingesteld. En als organisatie ben je verplicht een lek ook aan je klanten te communiceren.


Check de veelgestelde vragen over die meldplicht hier: https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/beveiliging/meldplicht-datalekken

woensdag 10 november 2021