Datalekken van deze week

1 minuut leestijd

Ook deze week was het weer raak bij verschillende organisaties en tonen we je een kleine selectie. Elke week zijn er gemiddeld 500 datalekken.

Wees je ervan bewust dat een datalek jou ook kan overkomen en neem de nodige maatregelen. Wist je dat het AVG-Programma een stappenplan datalekken bevat? Als het je dan overkomt, weet je precies wat je moet doen. Lees de onderstaande leerzame voorbeelden en check bij jezelf of je deze fout ook had kunnen maken.

 

  • De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een datalek gemeld. De toezichthouder heeft meer persoonsgegevens dan toegestaan gedeeld met partners van het Informatie Knooppunt Zorgfraude (IKZ). De NZa heeft hiervan melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en is per direct gestopt met het delen van de signalen.
  • Een datalek zit in een dronken hoekje: een IT’s verloor tijdens een drinken stapavond een USB stick met persoonsgegevens. Daardoor lagen de gegevens van 460.000 mensen op straat.
    Dierentuin Artis in Amsterdam is dinsdag getroffen door een aanval met gijzelsoftware. Sommige computersystemen werken daardoor niet. De hackers achter die aanval eisen 1 miljoen euro aan losgeld, te betalen in cryptomunten.
  • Online webshop CafePress betaalt voor het verzwijgen van een groot datalek waarbij privégegevens van meer dan 23 miljoen gebruikers werden gestolen een bedrag van 500.000 dollar. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder FTC bepaald.
  • Maaltijdbezorgdienst Apetito is afgelopen weekend getroffen door een cyberaanval. Daardoor heeft het bedrijf nauwelijks toegang tot zijn IT-systemen. De maaltijdbezorger zegt haar best te doen om bestellingen van klanten te bezorgen.

donderdag 7 juli 2022