Datalekken van deze week

1 minuut leestijd

Ook deze week was het weer raak bij verschillende organisaties. Er zijn meer dan 500 datalekken per week! Wees je ervan bewust dat een datalek jou ook kan overkomen. Deze week speciale aandacht voor de aanval op maar liefst acht woningcorporaties door hackerscgroep Conti.

 

  • Een beruchte groep cybercriminelen heeft na een ransomware-aanval op acht Nederlandse woningcorporaties een deel van de gestolen gegevens gepubliceerd. Het gaat om duizenden bestanden met daarin privégegevens van klanten, zoals kopieën van identiteitsbewijzen en bankgegevens. De cybercriminelen van hackersgroep Conti gijzelden een deel van de servers van IT-bedrijf The Sourcing Company, dat digitale diensten verleent aan veel woningcorporaties. De acht getroffen woningcorporaties zijn Laurentius (Breda), Alwel (Roosendaal), Zayaz (Den Bosch), Trivire (Dordrecht), De Woningstichting (Wageningen), Brederode Wonen (Bloemendaal), L'Escaut (Vlissingen) en QuaWonen (Bergambacht).
    Gezamenlijk zijn de organisaties verantwoordelijk voor meer dan 75.000 woningen en de privégegevens van hun klanten. De organisaties hebben melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en huurders geïnformeerd over de aanval.
    In de door Conti gepubliceerde data zijn kopieën van paspoorten en rijbewijzen te vinden die kunnen worden misbruikt voor identiteitsfraude. De corporaties weigeren losgeld te betalen. Ze willen niet meewerken aan criminele activiteiten.


  • De gemeente Veenendaal is geconfronteerd met een datalek in het computersysteem. Een inwoner ontdekte dat informatie onbedoeld openbaar toegankelijk was. Een zogeheten interne meldingsprocedure binnen de gemeente is begonnen, zoals volgens de voorschriften moet. Zo is ook melding van het incident gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en contact gezocht met de inwoner die het lek heeft gemeld.

 

dinsdag 12 april 2022