Datalekken van deze week

1 minuut leestijd

Ook deze week was het weer raak: elke dag wordt er wel melding gemaakt van een of meer datalekken. En dat is nog maar het topje van de ijsberg, want onze ervaring leert dat een relatief groot aantal niet gemeld wordt. Een greep uit de datalekken van deze week.

 

  • Een platform waarmee mantelzorgers en patiënten in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg met hun zorgverlener communiceren, is vorig weekend gehackt. Ongeveer 250.000 cliënten gebruiken dit platform. Er is nog niet precies duidelijk welke gegevens gelekt zijn.
  • Een hack bij ProRail heeft bij nader inzien meer schade berokkend dan gedacht. Nu blijkt dat door het cyberincident persoonsgegevens van ruim 1400 medewerkers en relaties van ProRail zijn gelekt. Betrokkenen van wie de gegevens zijn gelekt, zijn hiervan inmiddels per e-mail op de hoogte gesteld.
  • Contactpersonen van cliënten bij een zorgorganisatie kregen deze week de schrik van hun leven. Zij ontvingen een bericht dat er documenten uit het systeem onterecht zijn ingezien. Er is een verdachte aangehouden, maar dat maakt de zorgen niet minder groot. Het gaat om gevoelige gegevens over de gezondheid.
  • Persbureau Reuters is getroffen door een datalek. Meer dan 3 TB aan gevoelige gegevens is openbaar gemaakt.
  • Bij de cyberaanval op de bibliotheek van Rotterdam zijn vorige maand gegevens van klanten gestolen. Het gaat om namen, adressen, lidmaatschapsnummers en bankrekeningnummers. Er is melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens.
  • Door een datalek bij het Kadaster zijn geheime woonadressen tijdelijk zichtbaar geweest. Volgens het Kadaster is de oorzaak een recente update van het systeem en waren de gegevens alleen tussen 18 september en 11 oktober te raadplegen.

 

donderdag 10 november 2022