Datalek? Voorkomen is echt beter dan genezen

1 minuut leestijd

Het datalek bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is nog groter dan gedacht. Gegevens van 25.000 studenten liggen op straat. En niet zomaar gegevens: het gaat om BSN-nummers, functiebeperkingen, e-mailadressen en politieke voorkeuren…privacygevoelige gegevens die je echt liever niet deelt met anderen.


Helaas is dit niet het enige datalek, elke week komen er meerdere in het nieuws. Deze week was het raak bij o.a. streaming platform Twitch, de Gemeente Aalten en De Auris Professor Groenschool in Amersfoort. Hele diverse organisaties en het toont aan dat digitale criminelen overal hun slag slaan.
Uit de berichtgeving blijkt dat er zorgvuldig wordt gereageerd na een datalek; de gedupeerden worden netjes geïnformeerd en het lek gedicht. De schade die je als organisatie oploopt qua reputatie is echter enorm. Meerdere bedrijven melden stevig klantverlies en omzetdaling na een datalek door weglopende klanten.


Het belangrijkste blijft dus het voorkomen van datalekken. Preventie staat bij het AVG-programma hoog in het vaandel. Het programma maakt je bewust van de kwetsbaarheden in jouw organisatie en waar internetcriminelen toe kunnen slaan. Zorg dat je alles hebt afgedekt zodat je minder makkelijk slachtoffer wordt!

dinsdag 12 oktober 2021